IZJAVA DANA: Nakon torte u lice Levi rekao šta misli o Beogradu i Srbiji

BernarLeviNapadPRNT
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Francuski filozof, pisac i reditelj Bernar-Anri Levi, nakon torte u lice koju je dobio posle projekcije svog filma, i objašnjenja da se nije zalagao za bombardovanje Srbije već „da bombardovanje Sarajeva treba da prestane, a 1999. da Kosovo treba da bude nezavisno,“ rekao je i:

„Srbija se nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji. Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele da čuju svi u ovom gradu.“

Izvor: Ag.

Foto: Screenshot

Komentari 4

 1. Zaklina Ivanisevic

  Mozda mu ja nikada ne bih bacila tortu u lice, ali ovim pokazuje koliko je on indokriniran i ogranicen kada celu zemlju izjednacava sa budalom sa tortom. Za mene ova individua uopste nije vest, u cemu se razlikuje od Klintona, Blera ili ostalih? Ko ga je uopste zvao? I ja mogu da izjavim da Alzas treba da se pripoji Nemackoj, da Baskija treba da dobije nezavisnost i bilo bi lepo da to pricam na Sanzelizeu. Pitam se da li bih tada dobila SAMO tortu u lice?

  • Litote

   Bravo za komentar Žaklina. U tome i jeste stvar – on sve čini da postane VEST. Više francuskih medija je prenelo informaciju iz Beograda, što je upravo ono što je Bernar Anri Levi i želeo . U Francuskoj su svojevremeno posumnjali da on sam kupuje torte koje mu bacaju u lice. Želeo je svoju Borbu (Kamijev časopis „Combat“ – Borba ), da bude angažovan kao Kami ili Sartr. Kada si vlasnik (javno ili tajno) filmskih i izdavačkih kuća, postaje moguće isfabrikovati ili kupiti sliku o sebi kakvu želiš. Nije filozof, posebno ne „Novi filozof“ („Nouveaux philosophe“) jer ovaj modni termin više ništa ni ne znači. Nije ni talentovani reditelj, a još manje pisac.

 2. Litote

  Bilo bi bolje za ovog kvazi filozofa, francuskog milionera , da adrenalin potraži na drugom mestu. Levi, Finkelkraut i Kušner, omraženi su u Francuskoj i javnost ih ne podnosi. B. A. Levi je u samom vrhu porodičnih bogatstava Francuske. Nasleđem – od tate industrijalca, rođen je bogat za deset života. I verovatno mu je i dosadno u njegovom ogromnom apartmanu-rezidenciji u bulevaru Sen Žermen u Parizu, ili u njegovoj još većoj vili u Marakešu koju je kupio od Alana Delona. Svojevremeno je po Bosni tražio inspiraciju za političke pamflete, sve dok ga Jevreji nisu zamolili da prestane da petlja sa Bosnom. A posle svega, usudio se, eto, da se pojavi u Srbiji. Ni obraza, ni srama. On, najglasniji zagovornik (uz Finkelkrauta) bombardovanja Srbije. Znamo zašto je Goran Marković doveo Levija, bogataša, neoliberalnog kapitalistu. B. A. Levi je kao vlasnik filmske kuće „Filmovi sutrašnjice“ (Les Films du Lendemain), još 2001., Goranu Markoviću finansirao film „Srbija, nulta godina“. Vremena su teška, novca nema, i Goran bi opet da se ogrebe, da Bernar bude producent filmova, a „filozof“, „pisac“, „sineasta“, Bernar Anri Levi, on bi da se o njemu govori (torte u glavu – obožava). Dakle, vi što ste ga doveli, prodane ste duše i – sram vas bilo! A vi gosodine Levi: Partez, Vous n`avez rien à faire dans mon pays !

 3. Ana

  Torta nadpram bombi pih…