IZJAVA DANA: Spomenik seljaku koji hrani sve, ćuti i trpi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Stanovnici Glavnica, sela podno Juhora, oko sedam kilometara od Jagodine, kojih je 524 po poslednjem popisu, podiglo je u selu spomenik srpskom seljaku, jedinstven u Srbiji. Spomenik je rad akademskog vajara Ivana Marković, od betona u boji bronze.

“Reč je o najverovatnije jedinom spomeniku seljaku u Srbiji, imamo spomenike naučnicima, pesnicima, junacima… spomenik pčeli, kravi, kukuruzu i ko zna kome i čemu još, ali nemamo spomenik seljaku, koji hrani sve,”

rekli su danas meštani Glavinaca, a prenose domaći mediji.

“Kada su moji baba i deda ovako odlazili u njivu, sve je bilo posejano, a letina ubrana na vreme. Sada imamo traktore, avione, kamione, a Srbija je u korovu. Kamo sreće da svaki grad u Srbiji podigne spomenik seljaku. U Knez Mihailovoj napravio bih spomenik veći od “Beograđanke”, jer je seljak odvajkada hranio Srbiju i borio se da je sačuva. Nažalost, seljaka danas niko ništa ne pita, ubijaju ga grad i kiša, a on ćuti i trpi,”

kazao je Tomislav Jovanović Mata iz Glavinaca za “Novosti”.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Komentari 2

  1. žena

    Prođoh juče kroz ovo selo, spomenik je interesantan i ideja je dobra. Ono što mi je odmah privuklo pažnju je da baka ide 2-3 koraka iza dede, što daje sliku mesta žene u našem društvu, u porodici, a ona je ta koja hrani, koja brine o svakom članu porodice i dodatno na par sa muškima radi na njivi. Pitam se što je onda ne postaviše na par sa dedom a ne iza njega ?