Imovinske karte političara: I bogati plaču

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Nataša Mijušković

U nedelji za nama, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije objavila je imovinske karte članova Vlade. KRIK je istraživao i, posle mukotrpnog rada, napravio dugi spisak onoga što poseduju i kojim su se poslovima bavili članovi Vlade, kao i šta od imovine imaju članovi njihovih porodica.

Stotine kvadratnih metara kuća i stanova na elitnim lokacijama, stanovi dobijeni na poklon, zamena nekretnine za znatno skuplju bez naknade, ogromni krediti, sumnjiva poslovna partnerstva i firme registrovane u državama poznatim po “školjka” firmama, članovi porodice koji sarađuju s trgovcima oružjem koji su godinama snabdevali Vojsku, supružnici učesnici u jednoj od 24 sporne privatizacije. To je, uz prekršajne i krivične prijave, ukratko, zajednička imovinska karta članova Vlade.

Impozantna imovina najbogatijeg člana Vlade posledica je njegovog dugogodišnjeg rada u međunarodnim finansijskim institucijama. Lako proverljiva. Nešto je manje bogata imovinska karta “zaštitnika penzionera” čija je majka vlasnica firme koja kontroliše dve poslovne zgrade u kojima su ostali članovi porodice osnovali firme. I kada je reč o ostalima, imovinske karte svode se na princip “da se Vlasi ne dosete”.  Čak i kada je lična imovina skromna, obrnuto je proporcionalna spisku nekretnina najužih članova porodice. Tu su i stanovi supružnika, eto slučajnosti, tik do njihovog, zatim poklonjeni stan – kao posledica “regulisanja odnosa njihovih roditelja”, stan kupljen od supruge člana zemunskog kriminalnog klana, firme registrovane u kućama na periferiji Beograda preko agencije koja je osnivala preduzeća poznatim biznismenima, ali i Darku Šariću, a koje su, samo godinu dana po osnivanju, dobile javnu nabavku kod “Telekoma”…

I, na kraju, šta smo saznali? Jesmo li iznenađeni? Da li treba da budemo srećni što su članovi  izvršne vlasti dovoljno obezbeđeni da sada mogu da se posvete poslovima koji rade, ili je neophodan dodatni imetak kako bi se sve što se poseduje – održavalo? Da li će se stotine hiljada građana koji su kuće gradili bez dozvola lako poistovetiti s članovima Vlade, pa reći: “I oni su samo ljudi”? Možda. Ali ne i s činjenicom da je onima koji koji im poručuju da treba još samo malo da se strpe do boljeg života – istovremeno uzimajući penzionerima stotine hiljada dinara da bi im vratili 5000 dinara – mesečna rata kredita u visini tri prosečne plate u Republici. Uzgred, i veća od njihove zarade. Sa satovima, kamionima i avionima družićemo se i u 2017. Sada su na redu imovinske karte članova opozicije. Sve čekajući Zakon o poreklu imovine, koji je bio spreman još uoči aprilskih izbora.

Izvor: BIZLife

Komentari 1

 1. jasna

  Zato se svi bore da dodju na vlast…lična korist i lični interes
  iznad svega i pre svega. O narodu niko i ne razmišlja, dok taj
  lakverni narod veruje njima da će mu omogućiti bolji život,
  ali samo da se strpe još 100 godina…pa će biti.
  Gadi mi se sve i zato i ne možemo da krenemo napred,
  usled bezdušnih pljački i bogaćenja pojedinaca i njihovih
  porodica, koji su na vlasti.