Kako je Šerbedžija izmirio dug Tesli i šta mi činimo

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

 Prošlo je to potpuno u tišini, valjda zato što nije nikakav skandal, a trebalo je objaviti na sva zvona; da posluži kao primer i drugima. Prilozima nekoliko donatora među kojima je i čuveni glumac Rade Šerbedžija na gradskom groblju u Gospiću (Hrvatska) obnovljeni su spomenici roditelja Nikole Tesle, Đuke i Milutina.

Nisu baš česti ovakvi primeri. Češće smo u prilici da slušamo i čitamo o zaboravljenim grobljima ili kako je ovo i ono zapušteno, kako je rodna kuća nekog znamenitog Srbina zarasla u korov, te da su ostali samo temelji ili gomila kamenja. Svejedno što nisu sva ta mesta u Srbiji, moralna je obaveza jednog naroda da sačuva i obnavlja ono što je deo njegove istorije, kulture, ono što je važno za kolektivno pamćenje.

Na primer, sve posleratne generacija đaka na ovim prostorima odrastale su uz “Priče mačka Toše”, “Magareće godine”, uz humor, stihove i satiru Branka Ćopića. Branko je bio i ostao omiljeni dečji, i ne samo dečji pisac. Prevođen je na desetak jezika, bio član SANU, ali njegova rodna kuća u Hašanima (BiH) gde je često iz Beograda odlazio, potpuno je urušena.

Kao da smo ga zaboravili i kao da smo ga se odrekli. Njega, čoveka iz naroda koji nas je zabavljao, učio životu, koji je kritikovao ondašnju vast, a šta bi tek ovima radio? Doduše već godinama traju zamajavanja kako će kuća biti obnovljena, kako su čak i prijatelji iz Azerbejdžana odvojili sredstva za obnovu i tome slično.

Lepo je ako će prijatelji da pomognu, ali gde smo mi, šta činimo mi građani Srbije, Republike Srpske i cele Bosne. Nije Ćopić samo srpski pisac, ali je ponajpre srpski pa svih ostalih, a mi kao narod ništa ne činimo da obnovimo njegovu kuću? Ne služi nam na čast.

Ima sličnih slika i u Srbiji. Tako rodna kuća Rastka Nemanjića u narodu poznatijeg kao Sveti Sava ne postoji. Zna se mesto rođenja, selo Miščić u Deževskoj dolini pokraj Novog Pazara,  i zna se i lokacija na kojoj je bila kuća. Zapravo bio je to zamak velikog župana Stefana Nemanje, oca Savinog, a verovatno  bi se mogao i rekonstruisati njegov izgled. O građevinskom materijalu onog vremena, kamen, drvo, cigla, izlišno je trošiti reči.

 Bila bi to i turistička atrakcija i mesto za đačke ekskurzije, seminare, tribune, lekcije iz istorije o prvom srpskom prosvetitelju, diplomati, pravnuiku, monahu, ocu srpske samostalne crkve. Ali … nešto nam fali, država ima preča posla, a inicijativa pojedinaca manjka.

A inicijativa pojedinaca je važna, i nadgrobni spomenici roditelja Nikole Tesle obnovljeni su na inicijativu mesnog paroha, dakle pojedinca. Na inicijativu pojedinaca obnavlja se i rodna kuća Milunke Savić srpske heroine iz Prvog svetskog rata.

Ne možemo ni mi pojedinačno sedeti skrštenih ruku. I od nas mora da potekne inicijativa da obnovimo ono što smo zapustili ili propustili, spomenik, kuću, crkvu, dom kulture… Da odužimo deo duga prema precima, da potomke naučimo toj lekciji.

Izvor: BIZLife

Komentari 2

  1. Branka

    HVALA, POŠTOVANI RADE ŠERBEDŽIJA !!!

  2. gruja

    Divan gest,doticnog gospodina svome rodu,hvala.