Kako nam vlast podvaljuje brojkama

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Ako imate 500 evra, a za struju dugujete 200, vrtić 50, kredit za kola 240 – koliki je vaš suficit? Pa deset evra, ali kome ste vi interesantni sa 10 evra u džepu?

Ako povedete prijatelja na kafu i platite račun deset evra novčanicom od 500, što je, priznaćete, neukusno,  samo ćete vi u tom trenutku znati da ste švorc. Ni konobar, ni prijatelj to neće videti.

Hajde sad da to dignemo na viši nivo. Hvali se, pre neki dan, ministar finansija da je “suficit u budžetu Srbije u prva dva meseca iznosio 11,5 milijardi dinara i to sve  “zahvaljujući odlučnim reformama koje sprovodi Vlada Srbije ».

Dan ili dva pre ove samopohvale osvanula je vest da  Vlada ne vraća izvoznicima PDV, i da im je na taj način blokirano 20 odsto sredstava. I još je novinar napisao da u Ministarstvu finansija ćute o ovom problemu.

Da li prepoznajete sličnost sa “imaocem 500 evra”. Dakle, taj suficit je relativna stvar i sigurno je manji, jer mnogim izvoznicima  PDV nije vraćen. Znam jednog iz okoline Beograda kome je na ovaj način blokirano oko milion evra. On beskamatno kreditira taj prividni suficit.

I sigurno je da nije jedini, i sigurno je da izvoznici nisu jedini kojima država duguje. Taj dug se namerno ne isplaćuje, kako bi se sitnom podvalom držalo “500 evra u novčaniku” i napravio rezultat za propagandu.

Obmanama sa brojkama sklon je i premijer Srbije. Pre desetak dana u Nišu je ubeđivao prosvetne radnike da su im sada plate veće za 0,5 odsto nego pre smanjenja 2014. godine. Još je to i obrazložio, plate su smanjene za 10 odsto, pa su u međuvremenu povećane za 10,5 odsto. I to je taj “plus” od 0,5 odsto.

Svi koji su savladali osnovne računske radnje i procentni račun znaju da bi premijer dobio ocenu “sedi jedan”. Zna to i on, jer ako je plata 100 dinara pa je smanjiš za 10 odsto, ostane 90, ako 90 dinara uvećaš za 10,5 odsto dobiješ 99,45 –  manje nego što si imao pre ovih operacija.

 Situacija na terenu je još lošija, sindikat prosvetnih radnika tvrdi da je pre smanjenja plata bila 43.223 dinara a da je sada  40.124.  I to premijer zna.

Pa šta je smisao obmane brojkama – ostavljanje utiska na one koji ne znaju, a takavih je velika većina. Na primer, sem prosvetnih radnika koji znaju sopstvenu situaciju, većina drugih će verovati premijeru, po sistemu zdravo za gotovo. Sem onih kojima država duguje ostali će prihvatiti priče o suficitu. Izostanak javnih debata i ukrštanja podataka je ključ manipulacije brojkama za kojom zvaničnici s radošću posežu.

I prošle 2016, mi smo slušali iste priče, cele godine su nas pumpali podacima kako je suficit u budžetu, kako imamo najveći privredni rast u Evropi, kako će da rastu plate, penzije, da se smanji nezaposlenost…

I šta je bilo od svega toga? Znate li nekoga ko se zaposlio (a da nije član vladajuće stranke), da li je nekome veća plata nego 2013, 14… da li je penzionerima vraćeno nemoralno, neustavno umanjenje penzije… Znate li da srpski poljoprivrednici kupuju najskuplje gorivo u Evropi?

Pa čemu onda sva ta “radost” sa suficitom budžeta ako živimo sve teže i teže. Za vesti u dnevniku, za virtuelnu stvarnost, za predizborne bilborde. U Srbiji su plate “bolno niske”, kao što reče šef misije MMF. Sve ostalo je fasada.

Izvor: BIZLife

Komentari 2

  1. Miki

    Odlican komentar !

  2. Pera

    Svaka cast, sve je tacno!