Ko od nas pravi majmune?

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Upinje se jedan majušni deo Srbije da aktivira večito civilizacijsko pitanje – ko smo i odakle smo. Da ospori Darvina i njegovu teoriju evolucije. Ne prihvataju neki u toj grupici da su nastali od majmuna.

Da nije štetna, ne bih se bavio ovom beskrajnom temom jer sam nju pretresao pre pola veka na studentskim sedeljkama. Bez mobilnih i laptopova raspredali smo naširoko, da li nam je čukun-pra-čukun bio majmun, kome se među nama još vide tragovi predaka… a koga je stvorio Bog. Onda smo teoretisali – ko je stvorio Boga?
Najčešći zaključak je bio da su muškarci nastali od majmuna, a da je Bog izvajao žene, znate već od čijeg rebra. I tako ukrug. Rasprave su za najupornije ponekad završavale u krevetu, kao pokazna vežba. Ni ova neće završiti drugačije koliko god se neki popovi i neki doktori- čega god – upinjali da bude drugačije.

Problem je što su inicijatori i potpisnici peticije napravili dovoljno štete i majmune od svih nas. Ne prođe gotovo nijedan dan a da se na televizijama, u novinama ne raspreda o tome, sa ljudima od struke i sa onim bogomdanim misliocima opšteg tipa. Za zamajavanje naroda idealna priča.

Nema dokaza da su vlastodršci naručili peticiju. Koliko god da je neka vlast loša i prevarantska, ipak i ona ima ograničene kapacitete. Ni najgori kadrovi ne mogu nekad da smisle najbesmislenije teme. Ali sve što se oko peticije događa ide 100 posto na ruku režimu. Klasičan spin, kao da su kumovali gradski menadžer i “lakirana bubašvaba”.
Hteli ne hteli svi mi, uključujući i potpisnike peticije, napravljeni smo majmunima bezbroj puta. Ova vlast u tome prednjači. Ubeđuju nas da smo heroji, da će nam biti bolje iduće godine, da nam raste plata, da nema kriminala, da pada nezaposlenost … A mi sve teže živimo.

Nov je i šokantan podatak za mnoge da je prosečna plata 2016. godine u 21 afričkoj zemlji bila veća nego u Srbiji. Više plate imali su zaposleni u Angoli, Libiji, Zambiji, Lesotu, Južnoafričkoj Republici i Malaviju, gde su iznosile od 1.806 do 1.126 dolara.
A Srbiju su pretekli i Liberija, Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan, Džibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Ekvatorijalna Gvineja, Maroko, Mozambik i Zimbabve, gde su plate od 998 do 397dolara, obavestio nas je izvesni Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku u Srbiji.
A do juče su neke od ovih zemalja, kao na primer, Zambija, Kongo, Namibija, Čad, Zimbabve i Angola bile na listi država sa visokim procentom neuhranjenog stanovništva – drugim rečima sredine gde ima gladi.

Sad su i takve države ispred Srbije i njenih stanovnika. Isti čovek koji nam je saopštio ove podatke izneo je i ocenu da zbog ovakvih rezultatata koncepciju ekonomije u Srbiji treba pod hitno menjati. E, ali ne može, mi moramo da se iscrpljujemo na teoriji evolucije. To je za nas važnije. Nije važno što nas dve trećine afričkih država šije u platama.

Važno je da mi ne vidimo svoj lik u ogledalu. Da ne vidimo da je u Srbiji započela obrnuta evolucija – pravljenje majmuna od ljudi.

Izvor: BIZLife

Komentari 1

  1. horar

    nek prica sta hoce Darvin, ja nisam potomak marvin