Komparacija u Srbiji: Premijer, Gospodar, Kralj

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Nataša Mijušković

Glas naroda, kako se jednom predstavila, proglasila je u ponedeljak ujutro gospodara naroda. „U Ulici Gospodara Vučića, Aleksandra Vučića… gospodara“. Rano jutro, prva jutarnja kafa, ne verujem šta čujem. Nešto kao Ulica Gospodara Vučića ali, šta će tu Aleksandar, a ne čitam Njuz Net i ne gledam Ivana Ivanovića? Vraćam Jutarnji program RTS-a. Prepoznatljiv lik, s jakim bordo karminom, malo se, kao, zbunila, počešala po obrazu, i nastavila s predstavljanjem izveštaja Hitne pomoći. U nekom drugom vremenu bio bi to simpatičan lapsus, da nije pokazatelj atmosfere u kojoj živimo, atmosfere u kojoj, zapravo, živimo ono čime se sprdamo.

Tri dana pre no što će prekrstiti prvog policajca Srbije u doba Miloša Obrenovića, Nada Macura je, potpisom, podržala predsedničku kandidaturu aktuelnog premijera. „Čast mi je da mogu da ga podržim, kao što će to učiniti moji prijatelji, komšije, rođaci. Pa koga bih podržala nego Vučića? On jedini ima jasan cilj i program. Znate da sam ja oduvek za njega“. I to je tačno, svojevremeno su „novinari“ pitali ko su seksepilni političari, a doktorka Macura se odlučila za premijera. Pritom, ona je i jedna od retkih koja, pored malobrojnih novinara i nekih „novinara“, i nijednog političkog suparnika, imala priliku da, pre nešto više od godinu dana, ponešto priupita premijera kada je, zajedno s Aleksandrom Vučićem i Jelenom Karleušom, gostovala kod Milomira Marića na TV Happy (Jelena Milić je tada izostala). Premijer je još tada dr Macuru okarakterisao kao „vrednu i marljivu ženu“ da bi, sada, slično ponovio na TV Pink, u istom danu u kojem ga je doktorka proglasila za Gospodara: „Jeste lapsus, ali ustanite vi u pet sati“. Zanimljivo je. međutim, da se doktorka koja, inače, svakog jutra ustaje u isto ili slično vreme – ako je suditi po pojavljivanju na televizijama – nije razbudila ni oko devet sati, kada je u Jutarnjem programu TV Studio B izjavila: „… u Bulevaru Kralja Vučića, Bulevaru, da, kralja Aleksandra Vučića…“ Tako je, za samo dva sata koliko je prošlo između dva javljanja za dve televizije, Gospodar avanzovao u Kralja!

Nije Nada Macura jedina javna ličnost koja podržava jednog predsedničkog kandidata. Onoliko ih je, na svim stranama. Ali jeste jedna od onih čija je fasciniranost otišla predaleko. Pored nje, tu je ceo ešalon članova partije, čiji je Gospodar-Kralj lider, ali i visokih funkcionera drugih stranaka vladajuće koalicije. Da li postoji intervju političara vladajuće koalicije  (izjava se još može pronaći) u kojoj se ne veličaju premijerovi lik i delo? Da li se bilo šta dobro u zemlji desilo, a da on za to nije zaslužan? „Zahvaljujući politici koju vodi predsednik Vlade Aleksandar Vučić” imamo: “I Srbija i EU”, “Srbija je politički najstabilnija zemlja na Balkanu”,”socijalna davanja u Srbiji se neće smanjivati, čak će biti povećana”…  U izjavama tog tipa prednjači Aleksandar Vulin, slede ga Nebojša Stefanović i Marko Đurić, malo manje i svi ostali. Legenda kaže da su ministri, i ne samo oni, u obavezi da u javnim nastupima, bar jednom, izgovore “zahvaljujući Vučiću”.

Nisu ni medijski poslenici ništa bolji. Na konferencijama za medije u Vladi, na kojima premijeru može da se postavi gotovo neograničen broj pitanja (druga je stvar šta će on odgovoriti), direktni televizijski prenosi – jer svako obraćanje ima predznak neverovatne važnosti i vanrednosti – pokazuju sav jad novinarske profesije. Osim jednog-dva pitanja, sva ostala mogu se svesti na: „Mogu li saradnici da prate Vaš tempo?“ Zato, ne treba da čudi da živimo u zemlji u kojoj i Hitna pomoć može da se, ne samo politizuje, već i estradizuje. Nažalost, i više od toga.

Izvor: BIZLife

Komentari 2

  1. N

    Sramoti profesiju lekara.

  2. fgpm

    DNO DNA !!!