Ministarka u liftu

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Otvoriti lift, to je nekad bila mera lepog ponašanja, vaspitanja – sačekaš da uđe komšinica sa bebom, uneseš baki torbu… Sada je to privredni uspeh. To je toliki uspeh da samo ministri otvaraju liftove. Pre neki dan i ministarka pravde je u Užicu otvorila jedan. Onomad je to u Apatinu uradio ministar socijalnog staranja.

Množe se liftovi po Srbiji. To je garant da država ide napred, da ne kažem uvis. Onaj Amerikanac što je izmislio tu spravu ni slutio nije da će to biti omiljena predizborna igračka srpskih vlasti.

Samo je mali problem što se liftovima ne može podići plata. Zato su se ranije otvarale fabrike, bolnice, škole, hidrocentrale. Ej, kad je otvaran Đerdap, da ti je bilo stati pa gledati. Srce da iskoči od uzbuđenja.

Danas vlast otvara sve i svašta. Onaj u Kraljevu je otvorio semafor, pred kamerama. Neki oficiri su otvorili ofarbanu ogradu. Ne znam kako se ograda otvara , valjda za to služi kapija, ali oficiri znaju. Prvi čovek Leskovca svečano je otvorio klozet – i to na groblju. Moš misliti,  i sve u prisustvu medija.

Trče mučeni novinari da zabeleže svaku glupost koju vlast smisli, pa da objave, da razglase uspehe.

Nekada se takva vest ne bi smela pojaviti, to da je negde otvoren lift, semafor …  Vlast bi mislila da joj to reakcija podmeće, da joj se ruga, da omalovažava uspehe. Urednik koji bi objavio takvu budalaštinu završio bi na ulici.

Sad se utrkuju ko će da nađe nešto manje da otvori.  Nešto majušno, recimo kao konzervu. Ali neće ministri konzerve. Priča mi momak koji “cepa stražu” u vojsci da su sedam dana otvarali konezerve pašteta za večeru i ni slova u novinama. Žao mi vojske.

Zašto su ministri toliko važni? Svaki gasterbajter oko Požarevca ima lift u kući i nijedan nije svečano otvoren. Ministrima se gleda kroz prste

Onaj lift što je otvorila ministarka pravde nema ni upotrebnu dozvolu. Drugim rečima ne sme da se  koristi, ali otvoren je. Ministarka pravde, pa otvara bez dozvole. Malo kiselo, ali, šta će reklo joj. Kao što joj je reklo i da će biti ministarka. Doduše, prvo je to saznala iz novina, ali posle joj je i reklo.

Liftovi su za državu poput Srbije velika investicija i treba dugo čekati da se montiraju. A vlast i njeni mediji nemaju vremena za čekanje. Ne bi me iznenadilo da objave kako je neki ministar svečano otvorio prozor, ili čak – usta.

Šta otvorio? Usta. Kako, bre usta – pa svečano. A novinari sve to zabeleže, pa da vidimo rejting

Sad razumem i ministarku, lakše je to sa liftom, otvoriš zatvoriš i gotovo. A, recimo, da se interesuješ zašto po sudovima zastarevaju veliki korupcionaški slučajevi, ili zašto Srbija plaća tužioce koji rade po partijskom zadatku … Ma ko će time da se bavi.

Protekle sedmice na jednom skupu je saopšten podatak da se lane iz Srbije iselilo 58.000 ljudi. Njima kao da sva ova svečana otvaranja ništa ne znače.

Izvor: BIZLife