Na praznik o svemu, najmanje o Uskrsu

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Nataša Mijušković

Sat trčanja produžava život za sedam sati, bez obzira na brzinu kretanja i pređene kilometre. To tvrde naučnici Univerziteta u Ajovi. Osim zdravog načina života – ne pušiti, ne piti, biti umeren u jelu, rekreirati se, odlaziti na počinak pre ponoći… – šta još možete da učinite za sebe? Na primer, da ne slušate vesti za uskršnje praznike. Ako može, ni ostalih dana. Koliko to produžava život?

Da niste pratili vesti, ne biste na Uskrs čuli koga je sve premijer/predsednik pobedio u tucanju uskršnjim jajima; većina je prenela da je ministra vojnog pobedio premijer/predsednik, a samo hrabri da je bolji od njega bio načelnik Generalštaba (oni duhoviti već su procenili da se, zbog toga, Ljubiši Dikoviću smeši penzija). Da ne slušate vesti na televiziji i ne čitate novine, bili biste pošteđeni i izjave ministra za rad, boračka i socijalna pitanja koji u praznične dane nije davao izjave koje su u domenu njegovog resora (na primer, svratišta – puna dece – u nikad težoj finansijskoj situaciji), ali jeste o Kosovu i Metohiji (nikako da se pomiri s činjenicom da Kancelariju za južnu Pokrajinu sada predvodi Marko Đurić) i, ono što je izazvalo najviše reagovanja javnosti – bez obzira koju političku opciju podržavaju – jeste najava da će tražiti smenu rukovodstva RTS-a “koje više vodi računa o tome šta će neko viknuti na ulici, nego o interesima države”. Ministar bi morao da zna šta je interes države i ko je najpre dužan da vodi računa o njemu, kao što bi trebalo i da zna kako se smenjuje rukovodstvo RTS-a. Ne na njegov zahtev. Tek ne na njegov.

Kako ministar za rad zamišlja rad novinara? Da kao pojedini “novinari” dolaze na konferencije za medije i postavljaju pitanja: “A šta bi bilo da vi pozovete ne ulice dva miliona građana  koji su vas podržali na izborima?”, “Jel’ da da Vi radite po ceo dan?”, “Mogu li saradnici da Vas prate?”… Da li je ovo, kao što neki kažu, “igra unutar porodice”? Ne verujem. Ili jedan u nizu probnih balona za čija su puštanja, uglavnom, zaduženi ministar unutrašnih poslova i ministar za rad? Posle njih, po matrici, sledi komentar premijera/predsednika na “zadatu temu” – bilo da je reč o smenama ili “zahtevima” da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. Ovoga puta, na njegov odgovor nije se dugo čekalo. U istom danu – na Veliki ponedeljak – ispred Patrijaršije, posle susreta s patrijarhom koji je konstatovao da Beograd “počinje da blista u odnosu na raniji period”, govorio je o završetku Hrama Svetog Save, ali i o roku do kojeg će saopštiti ime mandatara i, najviše, o broju učesnika na protestima u više gradova, pisanju pojedinaca na Tviteru s tim u vezi i, naravno, o temi koju je, tog jutra, gde drugo do na Pinku, otvorio ministar za rad. Po matrici, premijer/predsednik najpre je demantovao ministra – objasnio je da o eventualnim smenama rukovodstva RTS-a odlučuju institucije, a ne ministar Vulin, on ili ulica, a potom je izjavio da su na uredničkim mestima u RTS-u i dalje isti oni koje su postavili “žuti”; a samo moja radna knjižica, kao i mnogih drugih kolega, to demantuje. Razmišljajući po sopstvenoj matrici, valjda ne mogu da shvate da ljudi mogu da promene posao i bez političkog dresa. Ipak, pokazao je premijer/predsednik i dobru volju: “Nisam srećan, ali neka rade”.

Šta ste još mogli da čujete od vesti za vreme uskršnjih praznika? Posle ponavljanja glasanja na tri biračka mesta, premijer/predsednik je na konferenciji za medije saopštio da je SNS dobio ukupno 76,8 odsto glasova što, kaže, deluje pomalo nestvarno. Baš kao što nestvarno deluje i to da neko okuplja novinare da bi, na osnovu nekoliko stotina glasova izašlih birača demonstrirao nadmoć, i pored činjenice da izborni rezultati pokazuju da je već dobio ubedljivu podršku dva miliona birača. Ili je, samo, hteo da pokaže da mu je važan svaki glas? Ili to obraćanje javnosti u direktnom televizijskom prenosu ne bi toliko bolo oči da se premijer/predsednik javnosti obratio i posle rušenja “tri-četiri udžerice” u Savamali? Kad smo već kod Hercegovačke, ovih dana ste mogli da čujete i da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti do sada kaznio Više javno tužilaštvo sa ukupno 800 000 dinara zbog slučaja Savamala, jer Tužilaštvo odbija da postupi po rešenju poverenika.Valjda do Tužilaštva još nije stigla izjava premijera/predsednika da institucije treba da rade svoj posao a ne da, umesto njih, to čine on, Vulin ili ulica.

Ako ste pažljivo pratili vesti za Uskrs, onda ste mogli i da pročitate da će stric Goran (Đoković) biti počasni konzul Srbije u Monte Karlu (zvanične potvrde vesti još nema), i da će sada maloletne ćerke dva visoka državna funkcionera, veruje jedan od njih, jednog dana, voditi Srbiju. S druge strane, tetka jedne devojčice, pouzdano znam, u ovom trenutku drži pesnice da bi se ona što bolje plasirala na jednom takmičenju u Evropi. I, ako bude imala sreće, uskoro ostala tamo. Ili već gde god. Daleko od Balkana.

PS: Na Veliki utorak je velika većina vas radila pa, srećom, najverovatnije nije čula stavove Aleksandra Martinovića u “Pravom uglu” na RTV-u. Nadmašio je sebe iz prošlonedeljnog “Upitnika” na RTS-u.

Izvor: BIZLife