Pola svinja – pola čovek, čeka u laboratoriji

Vasovic.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

„Dobar dan, dajte mi od gornjeg dela bubreg za transplantaciju i od donje polovine but za šnicle“. Ovako bi za koju godinu mogla da izgleda porudžbina mesa u marketu – tu iza ćoška. Uz uslov da se bubreg adekvatno upakuje kako bi funkcionalan stigao do hirurga.

Ove nedelje je objavljeno da su naučnici sa Instituta Salk u Kaliforniji stvorili pola-svinja, pola-čovek embrion, i sada ostaje samo da se krene u serijsku proizvodnju. Izmešali su ljudski i životinjski DNK.

Poznato je da su organi svinje najsličniji ljudskom telu, pa bi ova vest mogla da obraduje mnoge kojima je potrebna transplantacija organa. Ljudski vek se produžio, pojedini delovi otkazuju kao kod automobila, i valja ih redovno menjati. Potrebe su sve veće, a nestašica davalaca je hronična.

Slutim da nam se bliži vreme kada će nas nekakva sprava, „usisivač“ ili brava na ulaznim vratima obaveštavati da je vreme za zamenu pankreasa, na primer, i da nas neće puštati u kuću ako to ne uradimo.

Nema hoću- neću,  „usisivač“ će nam samo poslati poruku da je transplantacija zakazana za petak u 11 sati. Kao što sad Amerikance frižider obaveštava da je poručio paket mleka, jer ovom koje je unutra ističe rok upotrebe u sedam ujutru. Da li vi možete da platite to mleko frižider ne zna i nije ga briga.

Ili još gore, ako „usisivač“ počne da „misli“ i kombinuje, a trgovci mu predlože vezanu kupovinu , „pankreas + koleno po ceni već od 99,99“. I to nije sve, ako kod nas kupite čvarke od davaoca organa dobićete gratis i bešiku i rep. A poznato je da je svaki „usisivač“  patološki zaljubljen u rep. Biće veselo.

Nećete verovati, ali na tržištu će biti nestašica glava. Ne, nije reč o tome da će svi hteti da budu pametniji, estetika je u pitanju. Jeste li čuli spremačicu kad kaže „ona ćelava svinja je opet ostavila nered“. „Ćelava svinja“, e toga više neće biti, svinje imaju jaku dlaku, imaju i loknice. Eto konačno rešenja za ćelavost, samo promeniš glavu.

Moram da razočaram naučnike iz Kalifornije ako su mislili da su oni prvi napravili ovakav miks. Kombinacija svinja- čovek je stari srpski izum i naučna slava pripada nama. I pri tom, odmah da kažem to se ne odnosi na ono kada u hodniku zgrade čujete: „Svinjo, opet si pijan“.

Srpski miks čovek-svinja nije lako prepoznati. Ima ga u svim slojevima, ponekad deluje moderno i vrlo uglađeno. Obožava medije, grokće zaglušujuće, bez obzira na položaj i ima istančan miris za korist. Najčešće se uočava po halapljivosti – jede i kad je sit, a kad-kad proždire i vlastite  mladunce.

Ove osobine srpski miks svrstavaju u sam svetski vrh. Velika je verovatnoća da će centralna svetska laboratorija za biće budućnosti / svinja-čovek biti smešteno u srcu Srbije. Zato se mnoge farme drže prazne, pod ključem – kad zatreba da je sve spremno.

Izvor: BIZLife

Komentari 1

  1. Iri

    Fantasticno! Ha, ha! Bravo gospodine Vasovicu! Duhovito i jezivo … Istinitije nego sto bi trebalo da bude.