Pomoćna policija (2006-2016)

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Nataša Mijušković

Trećeg dana Božića, u odsustvu premijera, Vlada Srbije stavila je van snage Uredbu o pomoćnoj policiji. Kako je objasnio ministar unutrašnjih poslova, „zbog negativne atmosfere koja je stvorena u javnosti“. I bilo bi za pohvalu da vlast, koja ima apsolutnu većinu, sluša glas onih koji su u manjini i prizna svoju grešku – kada bi prethodno navedeno bilo tačno.

Kao glavni argument u raspravi s onima koji su se bunili zbog uvođenja pomoćne policije bio je taj da je institut pomoćne policije predviđen još Zakonom o policiji iz 2005. i Uredbom o uvođenju pomoćnika pripadnika MUP-a iz 2006. godine, kao i da se niko iz sadašnje opozicije, zbog toga, nije bunio više od decenije. Tačno. Kao i to da je, svih tih godina, taj institut postojao samo na papiru, bez ikakvih najava da ćemo pomoćne policajce sretati na ulici. Predstavnici vlasti, međutim, ne spominju da Zakon o policiji iz februara 2016. godine – donet u vreme aktuelne vlasti – članom 249 omogućava MUP-u da formira pomoćnu policiju, zarad angažovanja u bezbednosno rizičnim situacijama, kada nema dovoljno redovnih policajaca na terenu. Taj zakon podrazumeva usvajanje Uredbe o pomoćnoj policiji, koja je i doneta poslednjih dana 2016. godine, ali i ukinuta dva dana po stupanju na snagu, odnosno 9. januara!

Verujem da od 100 anketiranih prolaznika ni dva odsto njih ne bi znalo da je Uredba, koja je ukinuta, zapravo, ona koja je doneta 29. decembra 2016. godine, a ne ona iz 2006. godine. Odlično upoznata s površnošću medija i javnosti, vlast je (opet) poentirala. Deo javnosti još će se obrušiti na one koji se protive uvođenju pomoćne policije, jer posao nisu dobili diplomci Kriminalističko-policijske akademije. „Na žalost, oni sada neće biti zaposleni zahvaljujući Saši Raduloviću, Dverima i Demokratskoj stranci, zbog hajke koja se vodi protiv nas i koja je prosto prejaka”, izjavio je ministar Nebojša Stefanović. Ostalo je tradicija. Svaka tema završi prepucavanjem predstavnika vlasti i opozicije, koja su, u najboljem slučaju, zasnovana na poluistinama i kratkom pamćenju.

A svih ovih dana, retki su se zapitali da li nam je pomoćna policija potrebna i čemu služi?

Institut pomoćne policije nije nepoznat u svetu. Imali bi pomoćni pripadnici MUP-a i kod nas onoliko posla; posebno sada kada se ne vidi kraj migrantskoj krizi, kada su elementarne nepogode, kod rizičnih javnih okupljanja poput fudbalskih derbija… Ali bez rasprave u javnosti i Skupštini o tako bitnom pitanju uoči predsedničkih i, možda, vanrednih parlamentarnih izbora, drugačiji ishod nije ni mogao da se očekuje. Protivnici vlasti trljaju ruke – misle da su je primorali da se povuče, a vlast, znajući da samo pojedini znaju koja je uredba ukinuta i da je velika većina javnosti uverena da je ispravljena greška Vlade Vojislava Koštunice, beleži još jedan poen. Uredba je povučena, ali je član 249 Zakona o policiji i dalje na snazi. Mislite o tome. Do sledećeg spina.

Izvor: BIZLife