Vlast ponižava vaspitačice

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Sve zaposlene vaspitačice u jednom gradu na Dunavu obavezne su posle radnog vremena da još jednu smenu volontiraju u prostorijama vladajuće stranke. Pogađate, ovaj grad se nalazi u Srbiji, a namerno neću navesti ime varoši da ne bih dodatno unizio te žene koje su ovom prinudom ionako ponižene.

Ko ne dođe da volontira neće mu biti produžen ugovor u vrtiću, a ko ima stalni posao mogao bi i da ga izgubi. Otprilike tako je glasila direktiva koja se prenosila šapatom i kojoj su se povinovale vaspitačice.

Umesto da posle radne smene brinu o svojim porodičnim obavezama ove žene su ucenjene da rade u kol centru, da telefonom anketiraju sugrađane: “Dobar dan zovem iz te i te stranke, za koga ćete glasati na predsedničkim izborima”. I da beleže – na tom i tom broju, koji se vodi na toga i toga, glasaju sigurno za Vučića, na ovom broju neće ni za koga, a na ovom su me oterali… znate već gde. Sve mora da se evidentira. A onda će se neki odgovori uzeti u tretman.

Pre nekoliko godina digla se kuka i motika na jednu beogradsku vaspitačicu što se slikala gola za neki sajt. Nije baš preporučljivo da se neko ko vaspitava decu slika bez odeće pa to još obelodani, ali čini mi se da je to bela kafa u odnosu na ovaj nemoral. Ucenjivati žene egzistencijom zarad stranačkih poslova. Bedno!

Jedna postiđena vaspitačica je molila da joj kamufliraju glas. Da ga malo mutiraju, ili da stavi maramicu preko slušalice, nisu dahije dale. “Nama trebaju umiljati ženski glasovi, a ne neki promukli i nerazgovetni. Da smo hteli ove što krkljaju išli bi u starački dom. Ćuti tu i zovi”, rečeno joj je sa važnog mesta.

“Pa kako da ćutim i zovem”, pravila se ova  nevešta… usledio je pogled koji govori sve.

Nije to jedini primer . Roditeljima dece koja treniraju u jednom džudo klubu u Vršcu podeljen je početkom meseca  dopis u kome, između ostalog, piše da se od njih očekuje pomoć Srpskoj naprednoj stranci. Naime, roditeljima se sugeriše da budu sigurni glasači SNS-a na predstojećim predsedničkim izborima.

U istom dopisu nisu navedene sankcije: šta će biti sa decom čiji se roditelji drznu da ne glasaju za kandidata SNS.

Zašto je ovo iživljavanje, ova prinuda i zloupotreba moguća u Srbiji? Da li zato što smo kukavice, ili zato što smo siromašni?  Ili zato što nema države, što nema ko da nas zaštiti od zloupotreba! Što su institucije sistema stavljene u funkciju zloupotrebe. Biće da je sve zajedno, a najviše to što živimo u strahu i neznanju.

Kada bi nas mediji obaveštavali da su nam plate najmanje u Evropi, da nam je gorivo najskuplje, da kao država za kamate dajemo milijardu i kusur evra, da se kod nas grade najskuplji putevi, da ćemo kao narod nestati… u tom slučaju ankete vladajuće partije bile bi besmislene. Ali o tome se ćuti, kao što ćute i vaspitačice o svom prinudnom “dobrovoljnom” radu.

Izvor: BIZLife

Komentari 2

 1. Ja

  Sve je to bespotrebno kada se glasovi i ovako namestaju.

 2. Milena

  Kada bi nas mediji obaveštavali da su nam plate najmanje u Evropi, da nam je gorivo najskuplje, da kao država za kamate dajemo milijardu i kusur evra, da se kod nas grade najskuplji putevi, da ćemo kao narod nestati… u tom slučaju ankete vladajuće partije bile bi besmislene. Ali o tome se ćuti, kao što ćute i vaspitačice o svom prinudnom „dobrovoljnom“ radu….

  Sve lepo i tačno rečeno. Kada bi neupućeni znali koliko lep i ODGOVORAN posao rade naše vaspitačice, možda bi bili i razumniji, pa bi ove žene ostavili na miru. Ali, rekla bih da je u ovim vremenima malo razumnih, a naročito onih “pametnih stručnjaka”, poltrona i ..upellizaca koji bi sve uradili samo da ostanu tamo gde su.
  Radim u jednom vrtiću, pa mi je sve ovo jako poznato…i kako se zapošljavaju vaspitačice i svi ostali i kako se svi boje da ne ostanu bez posla….prava strahovlada lokalnih političara. Sve poluškolovani silnici sa kupljenim diplomama i završenim nekim privatnim i nepriznatim fakultetima.
  Dragi čitaoci ovog komentara…kako se boriti protiv svega ovoga?
  Divno je to davno rekao naš velikan književnosti Ivo Andrić :
  “DOĐU TAKO VREMENA KADA PAMET ZAĆUTI, BUDALA PROGOVORI , A FUKARA SE OBOGATI”