1.100 milijardi dolara za finansiranje vlade SAD

Donald_Tramp_BetaAPEvan_Vucci
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je svoj prvi značajan zakon, kojim će se obezbediti 1.100 milijardi dolara za finansiranje vlade do septembra.

Predlog zakona je ove nedelje prošao oba doma Kongresa, a Tramp ga je potpisao iza zatvorenih vrata u svojoj kući u Nju Džersiju. Rok za potpisivanje istekao je u ponoć i da ga predsednik nije potpisao, neke vladine službe bi morale biti privremeno ugašene.

Za predlog zakona su glasali članovi obe partije. U Senatu je juče izglasan sa 79 glasova za i 18 protiv, dok ga je Donji dom usvojio dan ranije, mada se 103 konzervativnih republikanaca usprotivilo zakonu.

Predloženi tekst zakona je plod dugih pregovora republikanske većine i opozicionih demokrata. Opozicione demokrate su ocenile da su pobedili time što su sprečili da se u budžet uključi više Trampovih prioriteta, kao što je početak izgradnje zida na granici s Meksikom.

Bela kuća je negirala bilo kakav poraz i navela da su izdaci za vojsku znatno povećani u odnosu na prošlu godinu i da se tim tekstom deblokiraju novi krediti za jačanje ili obnovu granične infrastrukture.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP_Evan Vucci