16. dan protesta u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Protesti “Protiv diktature” održani su 16. put zaredom u više gradova Srbije. Uprkos najavi organizatora da bi ovi protesti trebalo da budu masovniji, na ulicama Beograda, Niša i Novog Sada se nije okupio veliki broj ljudi.

Kako javlja N1, na protestima je bilo više građana nego za vikend, ali manje nego pre Uskrsa. Agencije prenose da se na protestima okupilo “nekoliko hiljada ljudi”.

Građani su se ponovo okupili na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Okupljeni su nosili transparente, među kojima su “Protiv sistema”, kao i “Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radničkih prava”, a puštala se rok i pop muzika sa improvizovanog razglasa.

Saobraćajna policija regulisala je saobraćaj, a za razliku od prethodnih dana, organizatori protesta su se oglasili mejlom u kojem su najavili trasu protestne šetnje.

Od Trga Nikole Pašića Bulevarom kralja Aleksandra krenuli su do Pravnog fakulteta odakle su se Beogradskom ulicom spustili do Trga Slavija.

Odatle su Ulicom kralja Milana išli do Terazija, pa Knez Mihailovom do Pariske ulice, odakle su Uzun Mirkovom otišli do Studentskog trga, pa nazad do Doma Narodne skupštine gde je protest završen.

Organizatori protesta zamolili su građane za razumevanje i solidarnost, poručivši i da ne žele ništa za sebe, da su protiv lidera i da ne veruju političarima koji su već 30 godina na vlasti.

Navode i da su rođeni i žive u društenoj krizi i da će, ako se ništa ne promeni, tako nastaviti da žive i generacije posle njih.

Građani su se okupili i u centru Novog Sada. Organizatori protesta u tom gradu kažu da im brojnost ništa ne znači. Najavili su i da će sutrašnji protest umesto u 18 časova, biti održan u podne ispred Pošte kako bi se solidarisali sa radnicima tog preduzeća koji su najavili protest.

Protest je održan i u centru Niša gde je najavljen novi performans – svečana dodela doktorskih diploma zainteresovanim građanima.

Izvor: N1, Beta, Agencije

Foto: printscreen