• English
X

Vesti dana

Agencija: Siniša Mali prijavio 29 nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije 29 nekretnina, od kojih se dve – garaža i petosoban stan – vode na njegovo ime, navodi se u dokumentaciji koju je Agencija dostavila portalu “Pištaljka” i objavila na svom sajtu.

Agencija je portalu dostavila podatke na osnovu rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su dužni da prijave nekretnine u svom vlasništvu, ali i one koje su vlasništvo njihovih supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece.

Agencija je navela da je analizom izveštaja o imovini Siniše Malog, uočeno je da se imovina i prihodi i to iznosi oročene devizne štednje funkcionera i sa njim povezanih lica sa svakim sledećim izveštajem uvećavaju iako je Mali naveo da ostvaruje prihode samo iz radnog odnosa kao gradonačelnik i predsednik ili član upravnog odnosno nadzornog odbora u Kliničkom centru Srbije, Komercijalnoj banci, dok u “Er Srbiji” nije primao naknadu kao predsednik Nadzornog odbora, a da je njegova bivša supruga prijavila da je od 2015. zaposlena.

Do tačnih iznosa devizne i dinarske štednje Malog došlo se tek u postupcima vanredne provere podataka iz izveštaja, navodi se u dokumentima Agencije.

U izveštaju koji je Agencija avgusta prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu navodi se i da je banka (čiji je naziv u dokumentu dostavljenom Pištaljci precrtan) posumnjala u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog.

U izveštaju Agencije piše da “u obrazloženju sumnje na pranje, banka navodi da je fizičko lice Siniša Mali izvršio prenos udela i osnivačkih prava u jednom pravnom licu (preduzeću) čiji je bio vlasnik sa 100 odsto udela, … a da je sticalac bio Siniša Mali”, kao i da je “banka navela da takve transakcije nisu u skladu sa uobičajenom, odnosno očekivanom aktivnošću klijenata”.

Uz tu, u izveštaju Agencije dostavljenom tužilaštvu, pominju se još tri sumnjive transakcije, od kojih jedna uključuje državljane Rusije i Kazahstana i navodnu kupovinu nepokretnosti. Novac iz te transakcije zapravo je iskorišćen za povećanje kapitala na računima, a zatim su sredstva podizana u gotovini od zastupnika ili transferisana povezanim osobama sa svrhom transfera “ugovor o zajmu”.

U dokumentaciji se navodi i da je Siniša Mali bio direktor ili član upravnog odbora nekoliko preduzeća, uključujući firme čiji je vlasnik Slobodan Vučićević (“Soko Štark”, NCA Investment Group), kao i Radio-televiziju B92 u kojoj je Vučićević bio suvlasnik, a Mali član Upravnog odbora.

Glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 i predsednika Borda direktora Veran Matić rekao je za “Pištaljku” da je Siniša Mali imenovan za člana Upravnog odbora B92 2. februara 2007. godine, a razrešen je rešenjem Agencije za privredne registre od 14. jula 2009. godine. On je naveo da članstvo u Upravnom odboru nije plaćeno.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: Beoinfo