Američki poslanici traže od Trampa da zabrani letove arapskih kompanija

emirates.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Grupa poslanika Kongresa SAD iz Njujorka i Nju Džersija je zatražila od predsednika Donalda Trampa da spreči arapsku kompaniju „Emirejts“ (Emirates) da uvede let sa aerodroma u Njuarku, u Nju Džersiju, do Atine, u Grčkoj, što je najnoviji zahtev u sporu oko nelojalne konkurencije.

Grupa od 25 poslanika u pismu tvrdi da „Emirejts“ i druge avio-kompanije iz zemalja Zaliva, među kojima i „Etihad“, imaju nepravičnu prednost u odnosu na američke avio-prevoznike, jer dobijaju milijarde dolara državnih subvencija.

Poslanici traže da Tramp interveniše da se odloži prvi let Njuark-Atina, planiran za ;nedelju,  sve dok vlada ne nađe rešenje s tom avio-kompanijom.

U današnjem saopštenju, „Emirejts“ kaže da će avion poleteti u nedelju kako je i planirano. „Imamo svu saglasnost i podršku nadležnih vlasti, aerodroma i putnika i u Njuarku i u Atini“.

„Od najveće važnosti je da vaša administracija brzo i odlučno preduzme akciju da bi odbranila interese SAD i osigurala da avio-kompanije SAD i njihovi američki radnici imaju fer i poštene uslove konkurencije“, napisala je grupa poslanika.

Najveće američke avio-kompanije su ranije saopštile da „Emirejts“, „Katar ervejz“ i „Etihad ervejz“ primaju milijarde dolara subvencija od svojih vlada, što im omogućava da nude prevoz ispod tržišne cene i da krše takozvane „Sporazume o otvorenom nebu“.

Oni kažu da bi to moglo prisiliti američke prevoznike da obustave neke letove i otpuste deo zaposlenih.

Neke manje američke avio-kompanije, i neki zastupnici potrošača imaju drugačiji stav i kažu da će konkurencija dovesti do opšteg smanjenja tarifa.

Kompanije „Amerikan“, „Delta“ i „Junajted“ su tražile od Vašingtona da otvori pregovore s Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali Obamina administracija to nije učinila.

„Emirejts“ i druge kompanije iz Zaliva negiraju da preotimaju tržište i proteruju konkurenciju.

Izvor: Beta

Foto: Promo