Amerikanci “beže” od Trampa na Novi Zeland

PinterestFacebookTwitterShare

Od kako je u Belu kuću uselio Donald Tramp, broj Amerikanaca koji su aplicirali za državljanstvo Novog Zelanda uvećao se za 70 posto.

Broj Amerikanaca koji su dobili novozelandsku radnu vizu u januaru je 18 procenata veći, nego u istom mesecu ranije, javlja AP, pozivajući se na imigracione podatke.

Na upit AP, iz Minisarstva inostranih poslova Novog Zelanda su potvrdili da je samo dva dana nakon izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, broj Amerikanaca koi su posetili njihov sajt da “kliknu” na državljanstvo bio čak deset puta veći nego dve nedelje ranije.

Ipak, relativno malo Amerikanaca podnosi zahtev za državljanstvo zemlje koja je 10.000 kilometara daleko od obala “ujka Semove” domovine.

Novi Zeland je poznat po svojim impozantnim predelima, poljoprivreda je centralna grana ekonomije, a broj ovaca je otprilike šest puta veći od broja stanovnika kojih je oko 4,8 miliona.

Neki Amerikanci koji žive na Novom Zelandu kažu da se, od kako su izbori završeni, njihovi prijatelji i članovi porodice interesuju o mogućnostima da se presele u “zemlju Maora”.

Imigracioni konsultant iz Velington Kameron Pričard pretpostavlja da je uvećan broj zahteva za državljanstvo posledica želje ljudi da “pronađu” sebe u svojoj novoj domovini, usled veće nesigurnosti u svetu.

Reč je o tome da “žele biti bezbedniji ili je to deo njihove dugoročne odluke da Novi Zeland postane mesto koje će zvati domom”, smatra Pričard.

Izvor: BIZLife