Bivši predsednik: Poljska blizu građanskog rata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Twitter printscreen

Uprkos protestima, upozorenjima Brisela i Vašingtona, Nakon Sejma i Senat parlamenta Poljske usvojio je kontroverzni zakon kojim raspušta i reorganizuje Vrhovni sud. Bivši predsednik Leh Valensa upozorio da je zemlja blizu grđanskog rata.

Zakon je usvojen uprkos glasnim protestima hiljada Poljaka ispod prozora i oštrim upozorenjima opozicije, Evropske unije, Saveta Evrope i SAD da pravosudnom reformom vladajući poljski konzervativci preuzimaju kontrolu i nad sudovima koji u demokratiji moraju da budu nezavisni.

Povodom reforme pravosuđa koju hitno pokušava da progura kroz parlament poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda, a desetine hiljada Poljaka širom zemlje izlaze već četvrti dan na ulice da protiv nje protestuju, bivši predsednik Poljske Leh Valensa izjavio je dan ranije da je zemlja blizu građanskog rata.

“Kao prvi sam upozoravao na pretnju građanskog rata, a sada smo veoma blizu. Upozoravao sam, govorio da gde god se pojave braća Kačinjski dolazi nesreća, ali narod me nije slušao. Izabrali smo neodgovorne ljude”, kazao je nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Valensa je ocenio da reforma rada sudova jeste neophodna, ali da je reforma koju gura Pravo i Pravda opasna i loša.

“To što predlažu to je kao da idemo iz bare u blato. To je mnogo gore. Izgubićemo ravnotežu podele vlasti, a to sve mora da se odrazi na zemlju. Predsednik Andžej Duda ako je muško, lupiće vratima i odbaciti sva tri zakona”, rekao je Valensa.

Leh Valensa apelovao je da se u Poljskoj uvedu psihijatrijski testovi za sve kandidate na izborima.

“Blizu smo građanskog rata. Naučili smo da se vekovima borimo pa ćemo valjda to izbeći. Moramo da postavimo pitanje da li ova vlada ima pravo na tako dalekosežne promene”, kazao je Valensa i zatražio da se raspišu vanredni izbori.

Tusk: Niko ne želi da kazni Poljsku, ali…

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je da poljske vlasti moraju da budu svesne posledica ako proguraju kontroverznu reformu pravosuđa u koju su se upustile, jer iako niko u Briselu ne želi da kažnjava Poljsku, kazne za potčinjavanje sudova političarima idu po automatizmu.

“Nijedan građanin ne želi da živi u uverenju da će sudija slušati naređenja ministra pravde Zbignjeva Žobre ili njegovih saradnika. Ako ti zakoni stupe na snagu na poljske sudove se neće gledati kao na objektivne kada budu odlučivali u slučajevima po evropskim zakonima. Molim da zamislite šta će to značiti za inostrane privrednike”, rekao je Tusk.

U najnovijoj anketi za poljsku televiziju TVN24 55 odsto Poljaka zahteva od predsednika Dude, kao i desetine hiljada Poljaka koji svake večeri izlaze pred Predsedničku palatu u Varšavi i pred zgrade sudova u 80 gradova i gradića širom zemlje sa zapaljenim svećama u živom lancu svetla, da stavi veto na sva tri zakona reforme pravosuđa.

Izvor: Beta

Foto: Twitter printscreen