Blic: Marko Mišković tužio Srbiju u Vašingtonu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Marko Mišković, sin vlasnika Delta Holdinga Miroslava tužio je Srbiju sudu u Vašingtonu zbog poreskog duga od 320 miliona dinara.

Specijalni sud je pre skoro godinu dana osudio Miškovića mlađeg zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu uplate u državni budžet utajenog poreza. Takođe, tada je Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Firma Marka Miškovića “Mera Investment Fund limited” sa Kipra podnela je tužbu protiv Srbije 26. januara Međunarodnom centru za regulisanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Kako postupci pred međunarodnim arbitražama nisu javni, zvanično se može saznati samo da se radi o postupku iz oblasti finansijskih usluga.

“Blic” saznaje da Mišković nije tužio Srbiju zbog presude po kojoj je beogradska firma Mera invest, ćerka kiparskog fonda, prilikom kupoprodaje Preduzeća za puteve Niš utajila porez od 320 miliona dinara, već zbog tog poreskog duga.

Pošto se radi o strogo poverljivom predmetu, nijedan od učesnika u sporu nije želeo ništa da komentariše, navodi list.

Prvo i jedino ročište očekuje se tek za dve godine, dok će se nakon toga na presude čekati još šest ili sedam meseci. Zato je realno očekivati da se ovaj spor Miškovića i Srbije okonča krajem 2019.

Izvor: Blic

Foto: YouTube screenshot