Blogerka proglašena krivom za laganje da je obolela od raka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Australijska blogerka koja je lažno pisala da je obolela od raka mozga i da se izlečila prirodnim lekovima proglašena je danas krivom za obmanjivanje javnosti.

Bel Gibson (Belle), 25, objavila je 2013. uspešni kuvar i aplikaciju za pametne telefone pošto se proslavila pričom o navodnoj uspešnoj borbi protiv raka mozga.

Ona je objasnila da je za ozdravljenje koristila alternativne tehnike poput tradicionalne medicine uz režim ishrane bez glutena ili rafiniranog šećera.

Ona je medjutim 2015. priznala za jedan australijski časopis da je sve izmislila i da nikad nije bila bolesna.

Služba za zaštitu potrošača u australijskoj državi Viktoriji podnela je tužbu protiv nje i savezni sud je prihvatio većinu argumenata.

Sud je naveo da se ona ophodila prevarantski i lažljivo.

Još nije izrečena kazna ali bi mogla ona lično mogla da bude kažnjena sa 220.000 australijskih dolara (156.000 evra), a njena kompanija sa do 1,1 miliona australijskih dolara, rekao je jedan portparol suda.

“Gibson je namerno računala na želju Australijanaca da pomognu osobama koje imaju manje sreće”, izjavila je sudija Debra Mortimer.

Sudija nije odbacila mogućnost da je Gibson možda bila žrtva niza umišljenosti o sopstvenom zdravstvenom stanju i da je nemoguće dokazati sa sigurnošću da ona nije zaista mislila da je obolela od raka.

“Ljudska bića nisu sva razumna i racionalna sve vreme”, napisala je ona.

Knjiga Bel Gibson “The Whole Pantry” (Ceo špajz) predstavlja 80 recepata uglavnom zasnovanih na biljkama inspirisanih njenom navodnom borbom protiv kancera.

Istina je počela da izlazi na videlo početkom 2015. kada nije dala, kao što je obećala, 300.000 dolara od svojih prihoda jednoj dobrotvornoj organizaciji i kada su njeni prijatelji počeli u medijima da se pitaju o njenom zdravstvenom stanju.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot