CINS osvojio “evropskog Pulicera”! (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: CINS, Vladimir Miloradović

U konkurenciji najuglednijih evropskih medija i u najprestižnijoj kategoriji istraživačkog novinarstva, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije osvojio je danas u Amsterdamu najznačajnije evropsko novinarsko priznanje za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala. Prethodnih godina su za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu nagrađeni britanski Reuters, španski El Pais i francuski Reveue XXI, saopštio je CINS.

Komentarišući pobedu CINS-a, pripremni komitet za nagradu je napisao: “Istraživačko novinarstvo osnažuje demokratiju u slučajevima kada pokazuje korupciju na globalnom nivou, ali u nekim slučajevima i kada osvetljava i udahnjuje život lokalnim zajednicama. Osećamo veliko poštovanje za ekstremno težak rad novinara CINS-a na nizu njihovih istraživanja. Njihova otkrića su od neverovatnog značaja za srpsko društvo. Oni su ispunili najosnovnije obećanje istraživačkih novinara građanima – podigli su zavesu korupcije i pustili svetlost da je obasja”.

Pored CINS-a, ovogodišnji finalisti i u kategoriji istraživačkog novinarstva bili su:

 – Projekat Panama Papers (Sueddeutsche Zeitung, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, Guardian, Le Monde i još 39 medija koji su učestvovali u istraživanju)

– Mračni novac: Prljava tajna Londona (Financial Times, Velika Britanija)

– Bebe na prodaju (VICE Grčka)

– Mapiranje oružja za teror (Evropska istraživačka mreža)

– Zloupotrebe EU fondova: Meseršmitove fondacije pod istragom zbog prevare (Ekstra Bladet, Danska)

– Anabolička mafija (Anticoruptie, Moldavija)

Izvor: BIZLife/CINS

Foto: CINS, Vladimir Miloradović