• English
X

Vesti dana

Crna Gora nova članica NATO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NATO

Na ceremoniji u Stejt departmentu, delegacija Crne Gore predala je instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime je ta država formalno postala 29. članica NATO.

Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Duško Marković, a ceremoniji prisustvuje i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Podsekretar Tomas Šenon rekao je da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos.

“Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi”, naveo je Šenon.

Povezane vesti

Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka, kaže Šenon.

Dokument – instrument pristupa – predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

Premijer Duško Marković poručio je da je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.
NATO-CGR2

“Nakon 100 godina od kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Želeo bih da zahvalim SAD na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO”, rekao je Marković.

“Verujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaju otvorena. Od danas, saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbednosti”, istakao je crnogorski premijer.

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sedišta NATO u Briselu 7. juna.

Izvor: RTS

Foto: NATO