• English
X

Vesti dana

Dajners podneo zahtev za pokretanje stečaja

PinterestFacebookTwitterShare

– Diners Club International Belgrade d.o.o. („DCIB“) s današnjim danom je nadležnom sudu podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka. Razlog podnošenja zahteva je prezaduženost DCIB-a, koja je rezultat dugogodišnje zloupotrebe i neodgovornog upravljanja od strane bivšeg menadžmenta, protiv kojeg su podnesene krivične prijave.

Naime, nakon zaključenja transakcije i formalnog preuzimanja vlasništva od strane Erste Card Cluba d.o.o. („ECC“), utvrđene su nepravilnosti u poslovanju DCIB-a koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje i due dilligence-a, a odnose se na utajene obaveze prema poveriocima te neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata. Iznos nepravilnosti u finansijskim izveštajima vrlo je značajan te dodatna ulaganja u sanaciju navedenih dugovanja ne bi bila ekonomski opravdana.

Iz tog razloga, bez obzira na značajnu dosadašnju investiciju ECC-a i gubitak koji iz toga proizlazi, donesena je odluka o podnošenju zahteva za pokretanje stečajnog postupka. Reč je o potezu koji bi u ovakvim okolnostima preduzela svaka odgovorna kompanija.

 Intenzivno se razmatraju alternativne opcije za nastavak poslovanja Diners Club-a

Poslednjih dana održava se komunikacija sa svim nadležnim telima, uključujući Narodnu banku Srbije i davaoca franšize, američku kompaniju Diners Club International („DCI“). Pritom se intenzivno razmatraju alternativna rešenja koja bi omogućila nastavak poslovanja Diners Club-a na tržištu Srbije. Reč je o složenom postupku koji zahteva detaljnu analizu i kvalitetnu pripremu, kao i saglasnost svih uključenih strana. Stoga se konačna odluka očekuje u idućih nekoliko nedelja. Odmah po njenom donošenju, javnost će o njoj biti transparentno obaveštena.

ECC i DCIB još jednom izražavaju žaljenje i izvinjavaju se svim trgovcima i korisnicima Diners Club kartica zbog navedenih okolnosti, uzrokovanih zloupotrebama i nepravilnostima u poslovanju kompanije u prošlosti, pre preuzimanja od strane ECC-a. Iako u ovom trenutku ne može pružiti garanciju, ECC će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se u saradnji DCI-jem i ostalim uključenim stranama pronašlo alternativno rešenje za sprovođenje inicijalne ideje i razvoja poslovanja Diners Club-a na tržištu Srbije.

Povezane vesti

Šta se dešava sa Dajnersom?

Račun “Dajners klab internešenel Beograd” (Diners Club International) je blokiran zbog čega je korisnicima onemogućeno korišćenje dajners kartice na nekim prodajnim mestima.

Izvor: BIZLife