DAVOS 2017: Najbolji govori I dana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Izdvajamo neke od najboljih govora sa I dana sa Svetskog ekonomskog foruma (DAVOS 2017.):

Šakira o ranom obrazovanju

Muzičarka i ambasadorka dobre volje UNICEF-a posvetila se misiji da obrazovanje bude dostupno svoj deci. Objašnjavala je i da je odrastanje u Kolumbiji uticalo na nju, a zaključila je da ne morate da budete slavni da biste pokrenuli promenu.

Ona je takođe pozvala svetske i poslovne lidere da podrže napore da se obezbedi briga za neprivilegovanu decu.

Sadašnje bebe će sutra voditi poslove. Njihova sposobnost da doprinesu će oblikovati sutrašnja društva i rešavati buduće probleme.“

Oxfam o opasnoj nejednakosti

Osam najbogatijih ljudi na svetu poseduje više bogatstva od polovine svetske populacije. Ovo je glavna poruka novog izveštaja Oxfam-a, koja je objavljena prvog dana u Davosu. Vini Bjanjima (Winnie Byanyima), izvršni direktor globalnog humanitarnog fonda, objašnjava kako je svet došao do takvog neodrživog stanja:

„Razvili smo ekstremnu nejednakost, koja je opasna za svet. Mnogo bogastva koncentrisano je u rukama samo nekoliko ljudi… To dovodi do konflikta. Politički izbori moraju da budu drugačiji. Moramo da radimo na ovom problemu sa vladama. Politika i vlade moraju da rade zajedno da se ovakvo stanje promeni.”

Meri Bara o digitalnim veštinama

Predsednica „General Motors“ Meri Bara (Mary Barra), rekla je da su tehničke i digitalne veštine ključne za današnje zaposlene.

Kako pripremiti ljude za promenu na radnom mestu?

Forest Vitaker (Forest Whitaker)

Za ulogu ugandskog diktatora Idija Amina u filmu Poslednji kralj Škotske, Vitaker je dobio više značajnih nagrada, uključujući Oskara za najbolju glavnu ulogu, Zlatni globus i nagradu BAFTA. Vitaker je 2011. godine imenovan za ambasadora dobre volje UNESCO-a.

Vitaker je govorio kako je empatija ključna u razumevanju ljudi, pa čak i diktatora kakav je Idi Amin. “Moramo da razumemo ljude, da proučimo šta je dovelo do određenih postupaka. Tako ćemo pronaći ono suštinsko, što spaja sve ljude.

Osim o svojim važnim ulogama, Vitaker je pričao i o rasnoj podeli. „Crnac tinejdžer ima 20 puta više šanse da bude ubijen nego beli tinejdžer. Ovakav podatak nam govori da moramo još da radimo na nekim problemima.

Met Dejmon (Matt Damon) o zagađenju vode

Glumac Met Dejmon već 10 godina bavi se problemom nedostatka pitke vode.

„Teško je ljudima na Zapadu približiti koliko je nepristupačnost čistoj vodi i uopšte zagađenost vode problem.

Na svakih 90 sekundi dete umre zbog zagađenja vode.“

Dejmon je govorio i o tome kako u siromašnim delovima zemlje, žene stoje i po nekoliko sati u redu, da bi uzele zalihe vode. On dalje objašnjava kako se to stanje može popraviti i uštedeti novac.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.Veljković