Dodeljene Pulicerove nagrade

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pulicerovu nagradu za 2016. godinu, za novinarstvo u javnom interesu, osvojili su “Njujork dejli njuz” (New York Daily News) i “Propablika” (ProPublica), dok je ovu nagradu za istraživačko novinarstvo dobio “Čarlston gazet mejl” (Charleston Gazzete-Mail) , saopštio je odbor za dodelu ove prestižne novinarske nagrade.

Pulicerova nagrada se dodeljuje od 1917. godine u SAD, a o pobednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

Novinar Vošington posta (Washington Post) Dejvid Farentold (David Fahrenthold) osvojio je nagradu za izveštavanje o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa uz obrazloženje da je “napravio model za transparentno novinarstvo u pokrivanju političkih kampanja”, prenosi Rojters.

Izveštači Njujork tajmsa (New York Times) osvojili su nagradu za međunarodno izveštavanje, za članke o naporima ruskog predsednika Vladimira Putina da proširi moć Rusije i van granica zemlje.

Pulicerova nagrada dodeljena je i u kategorijama za najbolji javni servis, najnoviju vest, fotografiju, strip, ali i za fikciju, dramu, istoriju, biografiju, poeziju.

Izvor: Ag.

Foto: Pixabay