“Ekonomiji i očuvanju radnih mesta glavni fokus u pregovorima o Bregzitu”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je danas da ekonomija i očuvanje radnih mesta treba da budu glavni fokus predstojećih pregovora o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Hamond je uoči sastanka ministara finansija EU u Luksemburgu rekao da je “njegov jasan stav, za koji veruje da je i stav većine naroda Velike Britanije, da na početku pregovora prioritet treba da bude očuvanje radnih mesta, ekonomskog rasta i prosperiteta”.

Pregovori o istupanju Velike Britanije iz EU trebalo bi da počnu u ponedeljak, 19. juna kada se ministar za Bregzit Dejvid Dejvis i glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije sastanu u Briselu.

Pregovori o Bregzitu počeće tri meseca pošto je britanska premijerka Tereza Mej formalno pokrenula proces izlaska iz članstva u EU.

Konzervativna stranka Tereze Mej izgubila je parlamentarnu većinu na izborima održanim prošle nedelje, što je pokrenulo debatu o uticaju rezultata izbora na pregovore o Bregzitu i pokrenulo pitanje da li će Vlada Velike Britanije biti otvorenija za kompromis o pojedinim pitanjima, kao što je trgovina.

Građani Velike Britanije opredelili su se na referendumu 23. juna 2016. da ta zemlja izađe iz članstva u Uniji.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay