Francuzi biraju predsednika

PinterestFacebookTwitterShare

Francuzi glasaju na predsedničkim izborima, na kojima biraju između 11 kandidata od kojih, prema procenama, najviše šansi imaju desničarka Mari Le Pen i nezavisni kandidat centra Emanuel Makron.

Izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu.

Posle napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usled pretnje islamskog ekstremizma posle napada u protekle dve godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim merama bezbednosti sa više od 50.000 policajaca i vojnika.

U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslediti dve nedelje kasnije, a u kojem će na megdan izaći dva kandidata sa najboljim rezultatima iz prvog kruga.

Sa 11 predsedničkih kandidata ukupno – od krajnje levice do krajnje desnice – između kojih će se opredeliti 47 miliona registrovanih glasača.

Francuski izbori predstavljaju važan test i za Evropsku uniju i za populističke lidere koji priželjukuju njen raspad. Ovonedeljne ankete nagoveštavaju, kao najverovatniji ishod prvog kruga, da će se nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron 7. maja sučeliti s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Izvor: Novosti