Gojković: Novi premijer u junu. Daćić do tada “tehnički premijer”?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Facebook

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da 31. maja Aleksandar Vučić treba da preuzme funkciju predsednika Srbije, a da će novog premijera Srbija dobiti u junu.

Ona je za RTS rekla danas da 31. maja ističe mandat aktuelnom predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i da će Vučić do tada položiti zakletvu čime počinje njegov predsednički mandat.

Kako je objasnila, Vučić će po preuzimanju funkcije predsednika Srbije obaviti konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i zatim poveriti mandat novom premijeru koji ima većinu u Skupštini.

Gojković je ukazala da u parlamentu postoji većina koja je vrlo stabilna i da je uz Srpsku naprednu stranku čine sve one partije koje su stale uz predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića.

“Očekujem da u junu dobijemo novog mandatara”, rekla je Gojković i dodala da će to biti sigurno neko ko podržava reformski kurs za koji je Srbija i glasala.

List Politika piše da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić prvi aktuelni premijer u istoriji višestranačja koji .je izabran za predsednika Srbije, stoga, da bi mogao da preuzme dužnost mora da podnese ostavku, što povlači i prelazak njegovog kabineta u tehnički mandat, do izbora nove vlade.

Za razliku od ministara, on neće moći da odradi posao „tehničkog premijera”, jer predsednik države može da ima samo tu funkciju. Tako se Ivici Dačiću pruža prilika da još jednom, ovaj put „po sili zakona” i kao prvi potpredsednik, obavlja poslove premijera, makar i tehničkog.

Vučić je odmah posle izbora za predsednika najavio da će biti premijer još dva meseca, do isteka mandata sadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića, a on prestaje 31. maja. Dakle, Vučić bi trebalo da položi zakletvu po isteku Nikolićevog mandata. Ne postoji nijedan propis koji reguliše rok u kojem je novoizabrani predsednik obavezan da položi zakletvu, čime i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat. Međutim, Ustav vrlo jasno propisuje da predsednik republike ne može da „obavlja nij ednu drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost”, zbog toga Vučić i mora da podnese ostavku i zato ne može biti ni „tehnički premijer”, piše Politika.

Izvor: Beta, Politika

Foto: Facebook

Komentari 2

  1. VERICA

    Pa i nema boljeg. Jedini je koji je zavrsio pravi, a ne on line fakultet kao student generacije i to bez politicke podrske. Jedino ako ne mislite da je bolji onaj nemusti stoti sa liste koji se nije ni mesao u svoj premijerski posao. Sve obavljao telefonskim sednicama 481 ih je bilo. Ili vinogradar, ili vlasnik pasnjaka sa Vracara, ili onaj sto prebija ljude stapom, ili onaj stecajni neplatisa poreza, ili otimac para dece sa posebnim potrebama i produzite dalje…

  2. dusan

    Ti verice treba da posetish nekog psihijatra ili da odesh do neke ustanove tog tipa…da ti prepisu terapiju to sto ti pises ovde granici se sa ludilom. Zalim tebe i tvoju porodicu,sigurno im je tesko da zive sa psihijatrijskim bolesnikom.i zapamti verice bolestan covek ima jednu zelju,da ozdravi.zelim ti puno srece u lecenju.