Gondola na Zlatiboru dobila građevinsku dozvolu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Opština Čajetina

Ministarstvo građevine izdalo je građevinsku dozvolu za gondolu na Zlatiboru, objavio je predsednik Opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović na svom Fejsbuk profilu.

„Politika je debelo uplela prste u ovaj posao, ali za nas na Zlatiboru ovo nije politika već — život“, kaže za Sputnjik prvi čovek Čajetine Milan Stamatović, koji ne krije zadovoljstvo što konačno u rukama ima dozvolu za gradnju gondole.

„Sve to je sada iza nas. Nećemo se osvrtati na ono što je bilo. Najvažnije je da su stručne službe shvatile da je ovo dobar projekat, projekat za opšte dobro, a ne za dobro pojedinaca, kako je to ponekad predstavljano. Radovi počinju već sledeće nedelje. Većina opreme već je stigla“, kaže Stamatović.

Ministarstvo je saopšilo da je dozvolu izdalo, pošto je Opština, posle tri nepotpune prijave podnela ispravnu dokumentaciju, i pozvalo nadležne da na vreme pripreme i dokumentaciju za ostale faze gradnje ukoliko žele da dobiju dozvolu na brz i efikasan način.

“Ovaj primer dokazuje da u Srbiji politički motivisani pritisci i zaobilaženje propisa nisu način da se dođe do dozvole za gradnju, već je način poznat i isti za sve investitore – podnošenje potpune dokumentacije bez tehničkih propusta”, navodi se u saopštenju.

Ti radovi, kako se navodi u odluci Ministarstva, obuhvataju izgradnju krajnje stanice Tornik s pratećim objektima. U odluci je navedeno i da građevinska dozvola prestaje da važi ako radovi ne počnu u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti rešenja.

Investitor se na osnovu te odluke obavezuje da pre izdavanja upotrebne dozvole izvrši spajanje nabrojanih zemljišnih katastarskih parcela u građevinsku parcelu, i da osam dana pre početka izvođenja radova prijavi početak gradnje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Investitor se obavezuje da obezbedi stručni nadzor izgradnje, navodi se u rešenju i dodaje da se za radove ne obračunava doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.

Ministarstvo na kraju saopštenja ukazuje da očekuje da će Tužilaštvo postupiti po prijavi Ministarstva za organizovani kriminal u Opštini Čajetina iz 2015. godine, i o tome obavestiti javnost.

U tom slučaju treba da se utvrdi da li su nezakonitim izdavanjem dozvola za izgradnju na Zlatiboru zvaničnici Opštine Čajetina i druga lica oštetili državu za više od 50 miliona evra, što su oni negirali tvrdeći da je ta optužba “politička osveta aktuelne vlasti”.

Izvor: Agencije, Sputnjik

Foto: Opština Čajetina