INCIDENT NA BELDOCSU: Tortom na Bernara Levija (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Francuski filozof Bernar Anri Levi napadnut je u Dvorani kulturnog centra u Beogradu, kada je, u okviru programa “Beldoksa”, trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma “Pešmerga”.

Uz povike kojima su aludirali da se Levi “zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO”, troje levičara pripadnika SKOJ prekinulo je obraćanje francuskog filozofa.

Neposredno nakon što je počeo da govori, Bernara Anrija Levija je tortom pogodila jedna devojka i gađan je jajima, a potom je jedan mladić nasrnuo na njega. Ozbiljniji incident sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su uspeli da zadrže mladića.

Na binu iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić se popeo i razvio transparent na kome je na engleskom pisalo “Bernar Levi podržava imperijalistička ubistva”, u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Levi se povukao, da bi se posle desetak minuta vratio u salu i poručio da se ne radi o antiimperijalistima, već o fašistima koji su želeli da spreče njegov razgovor sa publikom.

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Beldoks” zatražili su od Grada Beograda i države da kazne počinioce, zaštite goste festivala i omoguće slobodu govora.

U saopštenju se navodi da je Levi nakon napada rekao da je spreman da govori i na sutrašnjoj tribini “Beldoksa”, ali samo ukoliko mu se omogući bezbedno učešće.

Inače, ovo nije prvi put da Levija gađaju tortom zbog njegovih stavova.

Izvor: RTS, Agencije

Foto: YouTube screenshot