Investitori nervozni zbog francuskih izbora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Laurent Cipriani

Investitori su sve nervozniji zbog predstojećih francuskih predsedničkih izbora koji mogu uticati ne samo na budući razvoj u Francuskoj, već i na evro i celu evrozonu.

Razlika između prinosa na 10-godišnje francuske i nemačke obveznice dostigla je najviši nivo u poslednjih šest nedelja, što pokazuje zabrinutost investitora koji odlaze ka, kako misle, bezbednijem nemačkom dugu.

Slična stvar se događa i na drugim evropskim tržištima, što je mogući znak zabrinutosti za budućnost evra ako na izborima pobedi kandidat koji se protivi evropskoj valuti, navodi agencija Asošijetid pres.

Pored kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen, od protivnika evra u anketama se izdigao i kandidat ekstremne levice Žan-Lik Melanšon. On obećava velike poreze za bogate i izlazak Francuske iz NATO i trgovinskih sporazuma.

Većina anketa pokazuje vođstvo kandidata centra Emanuela Makrona i Le Pen za prvi krug izbora 23. aprila, dok je Makron favorit u drugom krugu 7. maja. Melanšon se međutim približio trećem mestu na kome je i dalje kandidat konzervativaca Fransoa Fijon.

Prema poslednjoj anketi Ifop-Fiducial, Le Pen bi u prvom krugu mogla da osvoji 24 odsto, Makron 23, Fijon 19, a Melanšon 18,5 odsto, čime su povećane šanse da u drugi krug uđe dvoje antisistemskih kandidat s ekstremne levice i ekstremne desnice.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Laurent Cipriani