Kako su se mediji „oprostili“ od Nebojše Glogovca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U petak je „otputovao“ Nebojša Glogovac, a vest o tome preplavila je domaću javnost i medije, niko nije ostao imun. Ceo vikend, od javnog servisa, pa do tabloida obeležen je najrazličitijim vrstama sećanja na njega.

Odlazak glumačke veličine kao što je Glogovac svakako da zaslužuje pažnju, ali gde je granica kada izveštavanje postaje lešinarenje. Možda ne znam jasno da je odredim i premerim, ali sam sigurna da je pređena. Od sponzorisanih postova povodom njegove smrti do preterane patetike, poturanja pod nos mikrofona i fotoaparata njegovim kolegama i prijateljima do izveštaja o „poslednjim danima glumca“ viđenim očima njegovih komšija. Ide se do detalja, pa se opisuje i kako su komšije čak pomislile da se slavni glumac vraćao pijan kući, jer se „teturao“ i „držao za stomak“, a gle čuda, niko nije znao za njegovu bolest.

Neumesnosti i morbidnoj potrebi da stojimo kao pobednici nad nečijom smrću nikad kraja. „Tron“, ovoga puta, ipak, pripada portalu Telegraf. rs koji je objavio tekst pod naslovom „NIKAD ZABORAVLJENI. Ljubiša Samardžić se uz zajedničku sliku sa snimanja „Nebeske udice“ oprostio od Nebojše Glogovca (FOTO)“. Vest je uklonjena, a usledilo je izvinjenje porodicama dvojice preminulih glumaca i čitaocima, uz obrazloženje da „do grube greške nije došlo iz namere da se nanese bilo kakva šteta porodicama Ljubiše Samardžića i Nebojše Glogovca, već zbog neoprostive nepažnje našeg novinara, koji je kao izvor ove dezinformacije koristio profil na društvenim mrežama posvećen sećanju na velikog Ljubišu Samardžića“. Vest je uklonjena sa portala, ali mrlja i nepoverenje prema novinarskoj profesiji ostaju.

Ipak, medijsko lešinarenje nad smrću nije nikakav novitet. Nad ubistvom pevačice Jelene Marjanović mediji „obleću“ već gotovo dve godine. Najnovije iz te bizarne edicije je knjiga „Večernjih novosti“ pod naslovom „Jelena Marjanović- misterija jednog zločina“. Po ceni od svega 449 dinara možete poručiti i kupiti ovo „štivo“ i saznati sve detalje istrage, ali i „portret osumnjičenog muža“. Ipak, ne sumnjamo da će kniga doživeti veliku čitanost i ogroman tiraž.
Znamo da ovo nisu baš vesele teme, dovoljno je to što je ponedeljak. Ipak, priznaćete, otrežnjenje i dodir sa realnošću na početku radne nedelje nisu na odmet.
Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Bojana Milovanović