Katalonija proglasila nezavisnost (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnot tog regiona od Španije, javio je Frans pres.

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a među njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koji su pre izlaska ostavili na svojim mestima španske i katalonske zastave, navodi Asošiejted pres.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije građana koji su ranije najavili da će bojkotovati glasanje o predlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj predlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

“Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi”, stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije “Zajedno za DA” i njenog partnera, krajnje leve stranke CUP.

Hiljade ljudi okupljene ispred katalonskog parlamenta pozdravile su odluku o proglašenju nezavisnosti tog španskog regiona.

Okupljeni su na velikim ekranima pratili glasanje i prebrojavanje glasova, preneo je Asošijetid pres.

“Kotramera” Madrida

Neposredno nakon što je Skupština Katalonije usvojila Deklaraciju o nezavisnosti, “reagovao” je i zvanični Madrid.

Španski Senat prihvatio je zahtev premijera Marijana Rahoja da se aktivira član 155 Ustava, koji Vladi omogućava da suspenduje autonomiju Katalonije i da preuzume upravljanje tom pokrajinom, preneo je AP.

Premijer Španije izjavio je ranije da će prvi potez njegove vlade biti smena predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i njegovih ministara.

Izvor: Beta, Agencije

Foto: Beta/AP