Katalonski lider smiruje (odlaže) tenzije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Emilio Moren

Katalonski lider Karles Pudždemon predložio je regionalnom parlamentu da odloži sprovođenje rezultata referenduma radi početka dijaloga.

On je u obraćanju pred regionalnim parlamentom naveo da želi da deeskalira tenzije nastale s referendumom.

Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom.

“Želim da sledimo volju naroda Katalonije, da postane nezavisna država”, rekao je što je odmah propraćeno aplauzom poslanika, ali je nastavio: “Predlažemo da suspendujemo deklaraciju o nezavisnosti, kako bismo radili na rezultatima referenduma. Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga”.

Pudždemon je pred poslanicima održao dugu lekciju iz istorije Katalonije, ali i iz istorije kampanje nezavisnosti.

Obraćajući se Špancima, rekao je da Katalonci nisu kriminalci. “Mi smo normalni i želimo da glasamo. Spremni smo na razgovore i za dijalog. Nemamo ništa protiv Španije. Želimo da nas Španci bolje razumeju. Naša veza ne funkcioniše već godinama, i sada je neodrživa”.

Pudždemon je trebalo da se obrati u parlamentu u 18 sati, ali je njegov govor neočekivano i neposredno pre obraćanja odložen za sat vremena.BBC je kao moguće razloge naveo kontakte za međunarodno posredovanje ili nezadovoljstva koalicionih partnera njegovim govorom.

Španska vlada pozvala je katalonskog lidera da “ne povlači nepovratne korake, da ne kreće putem bez povratka, i ne proglašava jednoglasno nezavisnost”.

Izvor: N1, RTS

Foto: Beta/AP_Emilio Moren