Katar: Nemogući zahtevi arapskih zemalja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BetaAP

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani kaže da je nemoguće ispuniti zahteve arapskih zemalja u vreme diplomatske krize u Zalivu, u trenutku kada se približava rok koji je dat toj zemlji da odgovori.

Al Tani je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je lista zahteva zemalja koje su izolovale Katar “nerealna i nesprovodiva”.

“Nije reč o terorizmu, govori se o ukidanju slobode govora”, rekao je šef katarske diplomatije na konferenciji za novinare nakon što je razgovarao sa nemačkim kolegom Zigmarom Gabrijelom, prenosi AFP.

On je dodao da je odgovor njegove zemlje na zahteve arapskih zemalja, koji je predat posredniku u Kuvajtu, dat u kontekstu poštovanja državnog suvereniteta, naglasivši da je Doha pokazala dobru volju i inicijativu.

Al Tani je sankcije uvedene Kataru nazvao nelegalnim i poručio Ujedinjenim Arapskim Emiratima da prestaju da ugrožavaju reputaciju Katara, preneo je Rojters.

On je naveo da Doha traži rešenje za krizu na osnovu dijaloga. “Država Katar je usvojila veoma konstruktivan stav od početka krize. Pokušavamo da postupamo zrelo i razgovaramo o toj stvari”, rekao je on.

Grupa arapskih zemalja produžila je krajnji rok Kataru da odgovori na listu njihovih zahteva do srede uveče u ponoć.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: BetaAP