Katar odbio zahteve arapskih zemalja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Katar je odbio zahteve arapskih država, što izaziva žaljenje, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava inostranih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta.

“Izražavamo žaljenje u vezi sa negativnim odgovorom koji je stigao od Katara, što pokazuje da je u pitanju neozbiljan pristup problemu”, navodi se u dokumentu koji je pročitao ministar inostranih poslova Egipta Sameh Šukri.

Arapske države nastavljaju bojkot Katara, dodatne mere protiv emirata će biti donete nakon konsultacija, izjavio je šef saudijske diplomatije Adel el Džubejr.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nameravaju da pojačaju sankcije protiv Katara, između ostalog uvođenjem blokade katarske imovine u ove četiri države, saopštila je televizija El Majadan, pozivajući se na diplomatske izvore.

Šefovi diplomatija četiri države, osim blokade imovine Katara, nameravaju da se pozovu druge arapske države da prekinu diplomatske odnose sa Dohom. Prema toj zamisli, njima treba da se pridruži i Kuvajt koji je do poslednjeg trenutka igrao ulogu posrednika u ovom sporu.

Pored toga, pregovaraće se i o prekidu saradnje svih kompanija iz arapskih država koje još održavaju veze sa svojim partnerima iz Katara.

Četiri arapske države prekinule su 5. juna veze sa Katarom i zabranile su katarskim kompanijama i građanima pristup vodenim i vazdušnim lukama u svojim zemljama, zbog navoda da ta zemlja podržava terorizam.

Te zemlje su sastavile i listu od 13 zahteva 22. juna i dale rok od deset dana katarskim vlastima da na njih odgovori.

Izvor: Sputnjik

Foto: FI