KBF2017: Šta su na “Srpskom davosu” rekli Tabaković, Vujović…

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je danas da je Vlada Srbije prošle godine postigla dobre rezultate u nastavku fiskalne konsolidacije, ali da nije učinjen planirani napredak na polju strukturnih reformi.

“Nisu restrukturirana velika javna preduzeća, nije završena privatizacija državnih i društvenih preduzeća”, rekao je on na otvaranju Kopaonik biznis foruma.

Vlahović je ocenio da je fiskalna pozicija Srbije neuporedivo bolja nego pre dve godine i da su postavljene čvrste osnove za završetak tranzicije i izlazak iz zamke tranzicionalizma. On je pohvalio napredak u funkcionisanju pojedinih državnih institucija, a posebno je istakao Poresku upravu.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da strukturni deficit ključni problem srpskih finansija.

On je kazao da je u Srbiji postignut značajan privredni rast, ali da je važno da se obezbedi da se iz budžeta ne plaćaju obaveze javnih preduzeća. Po rečima Vujovića, u naredne dve godine rast bruto domaćeg proizvoda biće 3,5 odsto, a posle toga četiri odsto, što će biti odbra osnova za stabilnost javnih finansija.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je u Srbiji očuvana finansijska stabilnost, vraćeno je poverenje u domaću valutu, ukupna štednja stanovništva premašila je devet milijardi evra, a da treba rešavati problem nenaplativih kredita.

Tabaković je na Kopaonik biznis forumu istakla da je dinar od početka godine do kraja februara oslabio za 0,4 odsto prema evru. Centralna banka je, prema njenim rečima, da bi očuvala stabilnost kursa od početka godine, zaključno sa 28. februarom, prodala 330 miliona evra na međubankarskom tržištu.

Kopaonik biznis forum trajaće tri dana i okupiće oko 1.000 stručnjaka, privrednika, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija i diplomata koji će razgovarati o stanju srpske ekonomije i programu reformi za Srbiju.

Izvor: Beta