Koga je sve pogodila naslovna strana nedeljnika NIN?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIN

Danas je izašao novi broj NIN-a, a na naslovnoj strani nalazi se fotografija nacističkog logora sa natpisom ”Arbeit macht frei” (Rad oslobađa) i naslovom ”Radni logor Srbija”. Naslovna strana prati tekst u kome se govori o odnosu države i investitora gde je, kako se navodi „investitorima dozvoljeno sve, pa i da ne poštuju zakone“.

Već tokom jučerašnjeg dana ova naslovna strana izazvala je burne reakcije uglavnom kod vladajuće koalicije koja je osudila ovakav čin uredništva nedeljnika.

Maja Gojković, predsednica parlamenta

“Ova naslovna stranica zaslužuje osudu svakog normalnog i pristojnog građanina Srbije, ali i čitavog društva”

Zorana Mihajlović , potpredsednica Vlade Srbije

“Mogu da razumem da provokativne naslovne strane privlače čitaoce, kao i da neki medij ima drugačiji, pa i izrazito kritički politički stav prema vlasti. Ali, ne mogu da razumem da se sloboda štampe koristi za poređenje sopstvene zemlje sa nacističkim logorom”

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS

“Rođenu državu u kojoj živiš, deca ti žive, primaš platu, porediš sa Aušvicem, ćutiš na umrlice živih ljudi. To je vrhunac licemerja u kojoj se davi takozvana demokratska emancipovana Srbija”

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije

“Nečuveno je licemerje i bezobrazluk da list koji je u stranom vlasništvu strane investitore poredi s nacistima, a radnike u Srbiji s logorašima. Da imaju poštene namere, odavno bi, ako je tako, stupili u štrajk protiv svog vlasnika koji ih drži u konc-logoru”

Sinoć su glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk i kolegijum lista na Fejsbuk profilu lista objasnili zašto baš ovakva naslovna strana.

„Naslovna strana novog broja NIN-a izazvala je burne reakcije. Apsolutno nam nije bila namera da uvredimo žrtve holokausta, već isključivo da kritikujemo Vladu Srbije za nepoštovanje važećih zakona o radu i štrajku, koje je sama predložila. Svejedno, očito je da postoje čitaoci koje je povredila provokativna ilustracija na naslovnoj strani i njima se izvinjavamo.

Milan Ćulibrk, glavni urednik i Kolegijum NIN-a“


Izvor: BIZLife

Foto: NIN

Piše: M.M.

Komentari 12

 1. Pingback: Lavoro e investimenti esteri: la provocazione del settimanale NIN - Serbian Monitor

 2. dking

  Mogu da pričaju ovi aparatčiki šta im je volja ali naslovna je fenomenalna. Pravo u centar problema!

  • safran

   Slazem se u potpunosti.

 3. Semy

  Gospodo iz NIN a svaka vam čast.
  Nije potreban ni teks sve ste rekli nadlovnom stranom.
  Puno uspeha i u buduće

 4. ivica

  Naslovna je na mestu. Pristojan posao u RS je privilegija rodjaka i partijskih poslusnika. Postoji i masa nas koji nemamo posao. Rad zaista oslobodja, mislim da je to rekao Marks. Ali ova drzava oslobadja kroz rad samo podobne. Ostale ili zarobi kroz rad ili satera u socijalnu opresiju i siromastvo jer nisu nikome ni rodjaci ni podanici. Heil Alexandar!

 5. ivan

  ,, Rodjena drzava u kojoj zivis”( ako nisi bio te srece da odes); ,,deca ti zive”( na zalost); ,, primas platu”( ako si srecan da imas posao u vecini slucajeva t.j. ako si politicki poslusnik ili rodjak sa nekim na funkciji); ,,poredis sa Ausvicom”… Pa to nije adekvatno poredjenje. Realnost je gora od Ausvica. Korupcija, kriminal, bezvlasce, nepotizam, javasluk, stranacko i rodbinsko zaposljavanje… a ko bajagi svi imamo ista prava.

 6. Rasa

  Ma bravo.

 7. Pero

  Svaka cast naslov na mestu. A gospoda politicari neka se zapitaju sto je tako.

 8. Bozidar

  Da li moze urednistvo NIN-a da da uporedni pregled zarada vaznijih novinara NIN i nemackog Spiegla kao i jednog svajcarskog nedeljnika iz porodice Blicka.

 9. Vladimir

  Pogledaj komentare političara!
  GOSPODE I GOSPOĐO POLITIČARI, vi ste licemerni i vas treba da je sramota što ste dozvolili da Srbija postane meka za “investitore” koji se ponašaju “tako”. Da naslov nije izkarikiran ne bi izazvao pažnju.

 10. Marija

  Direktan pogodak !

  Mogu da kukaju – istina hoce da zaboli…
  Pa ako sad ne mogu ljudi da žive od plate, šta će primati u penziji…. Ko je uopšte i dočeka

 11. Pingback: O onima kojima je zasmetala naslovna strana NIN-a i drugim „stručnjacima za Holokaust“ | Filmovi koji nas gledaju