Koliko će Srbiju koštati mađarski ledolomci?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Hina

Srbiju će razbijanje leda na Dunavu koštati u proseku po satu 120 evra, a priprema za otpočinjanje posla 77,5 evra po satu, za svaki od dva ledolomca iz Mađarske, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije.

Ti troškovi, kako ističu, čine oko 25 odsto ukupnih izdataka angažovanja jednog ledolomca jer u skladu sa međudržavnim dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije, po 25 odsto plaćaju Hrvatska i Srbija, a 50 odsto Mađarska.

“Ukupna cena za pripremu oko loma leda u proseku iznosi 230 evra po satu a samo razbijanje u proseku 480 evra po satu”, navode u ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u ranijem periodu, pre angažovanja mađarskih ledolomaca, raspisalo tender za nabavku te usluge, ali se niko nije javio.

Iz Mađarske su pre dva dana u Srbiju stigla dva ledolomca koji razbijaju led na Dunavu, a danas će doploviti još dva.

Na Dunavu je kod Daljske krivine kod opštine Apatin led bio debeo više od tri metra i dugačak 15 kilometara i razbijen je u noći između utorka i srede.

Srbija ima jedan ledolomac “Greben” i potiskivač “Bor” i u planu je nabavka najmanje još jednog ledolomca. Novosadsko preduzeće “Heroj Pinki” je imalo tri ledolomca “Petrovaradin”, “Vučevo” i “Čakor”, ali su oni posle privatizacije pripala preduzeću Dunav grupa agregati u vlasništvu Dušana Borovice i nisu u ispravnom stanju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina

Komentari 1

 1. jasna

  Mi smo odavno pod ledom, živi zakopani.
  Nećemo ni osetiti kada nam naplate uslugu
  razbijanja leda. Čuveni diktator, bravar Tito
  je umeo da napravi i brodogradilišta i da
  obezbedi ledolomce, dok ovi današnji sve
  rasprodaše i uništiše. A narod im aplaudira.