Kraljica “aminovala” Bregzit

PinterestFacebookTwitterShare

Britanska kraljica Elizabeta druga formalno je potvrdila zakon o davanju ovlašćenja Vladi da pokrene pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Portparol Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkov potvrdio je da je Elizabeta Druga formalno potvrdila zakon o izlasku iz EU, nakon čega premijerka Tereza Mej može u bilo kom trenutku da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i počne pregovore o napuštanju Unije.

Oba doma britanskog parlamenta usvojila su u ponedeljak nacrt zakona kojim se britanskoj vladi omogućava pokretanje procedure za istupanju Velike Britanije iz EU.

Mej je najavila da će zvanično pokrenuti proceduru razlaza sa EU pre kraja marta, što je krajnji datum koji je ona ranije odredila. Prema propisima EU, pregovori mogu trajati dve godine od trenutka kada budu zvanično pokrenuti.

Odbačena su dva amandmana na predlog zakona, koje je prethodno usvojio Dom lordova. Dom lordova je tražio zaštitu prava građana zemalja EU koji borave u Velikoj Britaniji i da parlament ima poslednju reč o finalnom sporazumu sa Briselom, ali je od tih amandmana u konačnoj verziji zakona odustao.

Izvor: Beta