Lončar: Veće plate u zdravstvu i posao za još 1.000 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će zaposleni u zdravstvu imati veće plate i najavio je da će do kraja godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biti zaposleno još 1.000 zdravstvenih radnika.

Lončar je naglasio da je od početka godine zaposleno 1.644 lekara i zdravstvenih tehničara, a da je u poslednje tri godine odobreno 4.000 specijalizacija.

Deo lekara koji su zaposleni od početka godine Lončar je primio danas u Palati Srbije i tom prilikom rekao da su oni budućnost srpskog zdravstva.

“To su ljudi koji treba da budu u prvom planu, koji treba da stoje ovde i govore o svojim uspesima i dostigunićima i profesionalnim usavršavanjima”, rekao je Lončar.

On je podsetio da se posle nekoliko decenija u Srbiji ponovo grade bolnice, klinički centri, nabavljaju novi akceleratori, ali da ništa od tih ulaganja neće vredeti ako se ne nastavi ulaganje u ljude.

“Vrlo dobro znamo šta smo zatekli kada smo došli – neko je tada mislio da je dobro da se ne odobravaju specijalizacije, da u pojedinim zdravstvenim ustanovama ima više vozača nego lekara, što je sve bio siguran put da se srpsko zdravstvo uruši”, rekao je Lončar.

Što se tiče povećanja plata ministar je rekao da su to obećali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Mi već radimo platne razrede i hoćemo da zaposleni u zdravstvu dobiju veće plate iz zdrave kase”, rekao je ministar.

On je naglasio da je ideja vlade da se plate povećavaju iz realnih izvora, ali “tako da ne zadužujemo našu decu”.

Izvor: BIZLife/Agencije/Novosti

Foto: Beta