Mađari na granici sa Srbijom isprobavaju “pametnu” ogradu koja pušta struju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mađarska vlada objavila je da je naložila probno puštanje u rad nove „pametne” ograde na granici sa Srbijom. To znači da je kroz ogradu puštena struja, a kako objašnjavaju zvaničnici – reč je o električnoj energiji male voltaže, 900 volti, koja ne može ozbiljnije da povredi, već je cilj da policijskim centrima prijavi svaki kontakt sa ogradom i pokušaj narušavanja granične linije, piše Politika.

Ograda koja predstavlja drugi red obezbeđenja protiv ilegalnog ulaska iz Srbije prema Mađarskoj počela je da se gradi početkom godine, a završena je u maju.

Po najavi podizanja ove ograde, ona je odmah nazvana „pametnom” jer osim što je opremljena žilet-žicom, uz nju su postavljene i termovizijske kamere, uređaji za noćno osmatranje, beleži svaki pokušaj nelegalnog prolaska i očekuje se da smanji broj pripadnika policije i vojske koji patroliraju duž 175 kilometara granice sa Srbijom.

Mađarska policija saopštila je da je protekle sedmice uhvatila 166 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, od čega većinu na delu prema Srbiji.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. dejan

    oktad je 900 v mala voltaza???