Madrid zvanično preuzeo upravu nad Katalonijom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu tom španskom regionu, objavljeno je u španskom Službenom glasniku.

Španska vlada je i zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila separatističku regionalnu vladu.

Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom usledilo je nakon što je katalonski parlament u petak proglasio nezavisnost.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada zamenio katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za “uzurpiranje” tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Aktiviranje člana 155 znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije

Više hiljada ljudi okupilo se u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

Izvor: Beta

Foto: screenshot