Masovni protesti u Rumuniji zbog zakona koji “legalizuje” korupciju (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su u Bukureštu i još nekoliko gradova Rumunije protiv odluke socijaldemokratske vlade da se ublaže propisi o borbi protiv korupcije.

Vičući “Lopovi!” u rumunskoj prestonici se, prema procenama medija, okupilo najmanje 50.000 građana.

Sajt vesti HotNjuz (HotNews) navodi da ima 80.000 demonstranata što je “najmasovniji protest u Bukureštu za 25 godina”, još od vremena rušenja socijalističkog poretka.

Demonstranti su se okupili i u drugim gradovima Klužu (20.000), Temišvaru (15.000), Sibijuu (10.000)…

“Sram vas bilo!”, “Ostavka!”, uzvikuju okupljeni po jakoj zimi, protiveći se reviziji Krivičnog zakona koju je pripremila vlada Sorin Grindeanua, koji je na vlasti manje od mesec dana, tačnije od pobede Socijaldemokrata na poslaničkim izborima u decembru.

Okupljeni osuđuju usvajanje hitne uredbe izglasane u utorak, koja bi političare mogla osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga jača već deset dana.

Ambasade SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije su objavile zajedničku izjavu kojom izražavaju “duboku zabrinutost” zbog sporne uredbe koja “podriva” napredak Rumunije u borbi protiv korupcije.

Evropska komisija je takođe izrazila “veliku zabrinutost”.

Vlada se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosuđa Florina Jordaćea na Fejsbuku, uz tvrdnju da uredba “nije tajna, nelegalna ili nemoralna”.

Izvor: Beta

Foto: screenshot