Milan Stamatović vs. Zorana Mihajlović: Čiji je Zlatibor?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Čajetina/screenshot

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je da je odluka ministarke Zorane Mihajlović da se Zlatibor proglasi prirodnim dobrom i zaustavi izgradnju gondole “demonstracija sile naprednjačke vlasti”.

On je agenciji Beta rekao da ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture može da donese uredbu o proglašenju Zlatibora za park prirode ako želi haos u Srbiji.

“Na dan kada Vlada bude raspravljala o ovoj antisrpskoj, rušilačkoj ideji promoterke trilaterale u Srbiji pozvaću predstavnike političkih stranaka, računajući i partije vladajuće koalicije, prijateljske ambasade, ali i građane Srbije da se ispred zgrade Vlade okupe i iznesu svoj stav o toj suludoj nameri”, rekao je Stamatović.

Dodao je da ne zna šta Mihajlović planira, “da li da pravnim nasiljem, parkom prirode proglasi deo ili ceo Zlatibor”.

“Ministarka nije poslala opštini granice i zone planirane zaštite tako da ne znamo njene namere”, rekao je Stamatović.Dodao je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namerava da parkom proglasi deo “gde žive pošteni Zlatiborci, ali ne i na delu od 2.213 hektara koje je to ministarstvo poklonilo privatnom vlasniku, a što onemogućava gradnju turističke gondole”.

StamatovicSCRN“Kako je moguće da se baš danas ministarka setila da se bavi pitanjem porekla novca u sektoru građevinarstva, a nikad nije govorila o sumnjivim investitorima koji godinama ulažu i grade širom Srbije, a ponajviše u Beogradu”, upitao je Stamatović.

Ti investitori, kako je naveo, su ili “bliski aktuelnoj vlasti i rade za njene interese za razliku od Zlatiboraca koji poštuju red, rad i zakon i uprkos svim pritiscima štite državnu imovinu od te iste vlasti”.

“Nije Zorani Mihajlović babo u amanet ostavio Zlatibor kao njenu prćiju da bi mogla da poklanja 2.213 hektara državnog zemljišta privatnim licima, uključujući i prirodna dobra, među kojima su i Ribničko jezero i jezero u centru Zlatibora”, naveo je Stamatović.

Mihajlović “štiti” Zlatibor

Mihajlović je ranije novinarima rekla da će država će na dva načina zaštititi Zlatibor. “To nije ni moja niti dedovina Stamatovića, već planina koju treba da sačuvamo za budućnost”, rekla je Mihajlović.

Jedan je uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što imamo sve uredbe, za Kopaonik, Taru, Zlatar i druge planine. Ministarstvo poljoprivrede je tu uredbu završilo i mi očekujemo da ćemo sledeće nedelje razgovrati o tome na vladi. Na taj način će država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru, navela je Mihajlovićeva.
ZoranaMihajlovicSCRN

Ona je kazala da je drugi način, budući da se već rade izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca, da se poseban deo odnosi na građevinarstvo. Očekuje da će u narednih mesec dana taj zakon biti na sednici vlade.

Prema njenim rečima, na Zlatiboru se novac pere upravo u sektoru građevinarstva.

Izvor: Beta, B92

Foto: Čajetina/screenshot