MMR vakcinu tokom prošle godine nije primila petina dece

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je opao broj dece zaštićene MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja, piše “RTV“.

Prema tim podacima, tokom prošle godine u Srbiji je MMR vakcinom vakcinisano 81 odsto mališana, u centralnom delu 78,2, a u Vojvodini 89 odsto. MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a kada je u pitanju revakcinacija ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji.

Kako se dalje piše, za kolektivni imunitet, potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva, a čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim.

U Beogradu je vakcinisano 65,2 odsto, a najniži obuhvat na nivou opštine zabeležen je u Starom gradu, 35,3 odsto.

Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava da je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija.

Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas. Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu rizik se povećava 10 puta“, tvrdi Kon.

Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda nema kuda zaraza da se širi. Čak i ako neko dođe i donese virus, teško da će nekoga da zarazi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna“, tvrdi dr sc. med. Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Izvor: BIZLife/Agencije/RTV

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. ivan

    Iz iskustva znam koliko su zavodi za javno zdravlje u Srbiji korumpirani. Npr. u Pirotskom rade deca doktora i stranackih funkcionera sa gimnazijom, i to kao medicinski radnici. Kako mogu da verujem kad neki epidemolog iz iste vrste zavoda govori istinu kad poziva na vakcinisanje? Ja im prosto ne verujem.