Mogerini okupila premijere Zapadnog Balkana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Newsroom

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je u Briselu sa premijerima zapadnog Balkana, poručivši da su vrata EU otvorena za zemlje regiona.

Mogerini je odvojeno razgovarala s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, kosovskim premijerom Isom Mustafom, premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, mandatarom za sastav Vlade Makedonije Zoranom Zaevim, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Mogerini je sa Vučićem razgovarala o evropskoj perspektivi Srbije i zapadnog Balkana,‎ situaciji u regionu i budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mogerini je istakla da večerašnjim skupom lidera zapadnog Balkana želi da istakne da su vrata EU otvorena za region i da podstakne regionalnu saradnju sa ciljem očuvanja stabilnosti i bržeg ekonomskog napretka svih.

Ona je pohvalila ekonomske reforme Srbije i napredak na evropskom putu, kao i konstruktivnu ulogu premijera Vučića u očuvanju regionalne stabilnosti, dodaje se u saopštenju Vlade.

Premijer Vučić je istakao važnost saradnje u regionu i naglasio da će Srbija nastaviti sa takvom odgovornom regionalnom politikom‎. Istovremeno, on je izrazio zabrinutost za budućnost dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na razvoj političke situacije u južnoj srpskoj pokrajini i izjava kosovskih Albanaca.

Šefica diplomatije EU pozvala je premijere zapadnog Balkana kako bi se “razmotrila situacija u svetlu najnovijih zbivanja” u regionu i da bi se “zajednički sagledalo kako dalje ići napred”, rekla je ranije njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić.

Izvor: N1, Beta

Foto: Newsroom