NAPETO: U Kataloniji referendum o nezavisnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Uprkos protivljenju zvaničnog Madrida, katalonske vlasti su za danas najavile referendum o nezavisnosti od Španije.

Katalonska vlada pozvala je birače da glasaju na bilo kom biračkom mestu koje je otvoreno, u slučaju da je španska policija prethodno zatvorila njihovo biralište. Neka biračka mesta već su otvorena i počelo je glasanje.

Hiljade ljudi ispred birališta u Kataloniji čeka početak referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine, uprkos oštrom protivljenju vlasti u Madridu i pojačanim policijskim merama.

Kutije za glasanje počele su da stižu na neka birališta u Kataloniji, prenosi AP.

Birači su se okupili ispred nekih mesta gde bi trebalo da se održi glasanje u pokušaju da spreče policiju da preuzme kontrolu i zatvori birališta.

Organizatori referenduma su pozvali birače da se u 5.00 pojave na biralištima da ih “brane” i da čekaju da se otvore u 9.00, apelujući na miran otpor u slučaju policijske akcije, prenosi BBC.

Prema pisanju španskih medija, u nekim područjima poljoprivrednici su parkirali traktore na putevima i ispred ulaza u birališta, a u školama gde će se glasati pristalice referenduma su skinule kapije kako bi otežali policiji da blokira ulaz.

Policija, postupajući po sudskom nalogu, već nedeljama pokušava da zapleni kutije u koje se ubacuju popunjeni glasački listići, u okviru pojačanih policijskih akcija da se spreči održavanje regerenduma.

Centralne španske vlasti insistiraju da je referendum nelegalan, a Ustavni sud Španije suspendovao je održavanje referenduma.

Izvor: Beta, RTS, Agencije

Foto: Beta/AP