NEOČEKIVANO: Ništa od novih sankcija Rusiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Neočekivani obrt dogodio se na sastanku predstavnika zemalja grupe G7 kada nije došlo do dogovora o novom paketu sankcija Rusiji zbog podrške Bašaru al Asadu, iako se mislilo suprotno.

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 tražili su zajednički jezik po pitanju odnosa Rusije prema Siriji i njenom predsedniku, naročito nakon hemijskog napada koji su navodno izvršile snage sirijske vojske.

Šefovi diplomatija su se složili oko toga da nema rešenja krize sa Asadom na vlasti, ali se nisu složili po pitanju reakcije na hemijski napad, a kako prenosi BBC, deo ministara spoljnih poslova odbio je da se usaglasi da se Rusiji i Siriji uvedu nove sankcije.

Nove sankcije snažno je zagovarao Boris Džonson, britanski šef diplomatije, ali su se tome usprotivili ministri spoljnih poslova Nemačke i Italije, navodi izvor blizak britanskoj vladi. Isti izvor naveo je da opcija sankcija ostaje na stolu, ali da današnji ishod sastanka predstavlja šamar šefu britanske diplomatije.

Na sastanku je na kraju došlo do dogovora da se svaka odluka o potencijalnim sankcijama odlaže tek pošto se sprovede temeljna istraga o prošlonedeljnom napadu hemijskim oružjem u provinciji Idlib i ne pronađu “čvrsti i neoborivi dokazi”.

Italijanski šef diplomatije Anđelino Alfano rekao je da je sastanak G7 grupe protekao “uspešno”. Rusija ne sme biti saterana u ćošak zbog Sirije, rekao je Alfano.

Sirijska vlada je oštro demantovala da stoji iza napada u Idlibu, dok su Rusi podsetili da je “svo hemijsko oružje uništeno 2014, a ostatak iznet iz zemlje uz nadzor SAD”. Rusija je besno reagovala nakon napada SAD na sirijsku vojnu bazu Šajrat, nazivajući to “čistim primerom agresije”.

Izvor: Blic

Foto: Beta/AP