Notari će za deset dana lepo zaraditi na izborima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković juče je raspisala izbore za predsednika Srbije koji će biti održani 2. aprila. Za sada je najavljeno 13 predsedničkih kandidatura, a njima je ostalo 10 dana (do 13.aprila) da sakupe 10.000 potpisa građana kako bi se i zvanično našli u predsedničkoj trci.

Nakon što smo prethodnih dana bili svedoci da su radnici  „Hibridne pošte“, jedinice „Pošte Srbije“ , koja štampa koverte za nagradnu igru sa fiskalnim računima, bili najzaposlenija radna jedinica u Srbiji, ova „titula“ preći će narednih dana u ruke javnih beležnika. Naime, svaki potpis birača moraće kod njih da se overi, a već sada postoji bojazan da za tako kratko vreme, 10 dana, 162 notara koliko ih ima u Srbiji neće uspeti da overi sve potpise.

Međutim, ono što je još interesantnije je da će notari doći i do prilično lepe zarade za tako kratak period. Naime, overa potpisa birača za predsedničke izbore košta 50 dinara, a u „opticaju“ je zbog 13 kandidata  čak 130.000 potpisa. Naravno, moguće je da kandidati ne dođu do cilja (10.000 potpisa), ali ako se to desi, to znači da će notari za deset dana zaraditi 6,5 miliona dinara (oko 52 hiljade evra) ili 320 evra po notaru.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 4

 1. Nikola

  320 Esra za deset je puno novaca? Svašta! Od toga je 20% pdv, pa onda 30% državi, pa ostaje ogromnih 150 Evra koji ako se podižu na to se plaćaju porezi i doprunosi 70%. Onda je to neto ogromnih 85 Evra. Naravno, to nije samo za notara, već za sve zaposlene u kancelariji. E tako izgleda prava, a ne senzacionalistička informacija! Mnigi notari bi platili samo da ne moraju da overavaju potpise i da rade od 7-19, uključujući subotu i nedelju!

  • Građanin

   Svaka stvar u srbiji počinje neistinom. PDV plaćaju sami građani a 30% od notarske zarade ide državi (umesto 90% kako je bilo dok su overu radili sudovi i opštinske uprave). I nikada se još nije desilo da sudovi i opštine ne rade zato što overavaju potpise za izbore kao što se desilo danas sa notarskim kancelarijama uz stupidni izgovor NOTAR JE NA TERENU. Samo dva dana od kad su preuzeli monopol na ovu delatnost. Šta nas još čeka od ove novokomponavane profesije gledaćete,bojim se, u bezbroj nastavaka.
   Nikoli je eto već trećeg dana već previše posla – zaista je 50 din. po potpisu bedno u odnosu na ostale tarife.

 2. Dragan

  Notar bot

 3. Zoran

  Ali da nije bot ne bi mogao da bude notar!